Swipe Dei zal op 29 juli in Joure zonder publiek worden gehouden

De traditionele Swipe Dei in Joure zal op woensdag 29 juli zonder publiek worden gehouden. Dat is besloten door het zeskoppige bestuur van harddraverij- en renvereniging Joure. Het eisenpakket waarmee de gemeente De Fryske Marren de drafbaan opzadelde was te groot, waardoor een meerderheid van het bestuur er geen heil in zag de klassieker met publiek te organiseren.

Volle tribunes op de Swipe Dei in 2018 bij de strijd om de ‘Gouden Swipe’ op de nutsbaan in Joure.

Volle tribunes op de Swipe Dei in 2018 bij de strijd om de ‘Gouden Swipe’ op de nutsbaan in Joure. Foto: Bas Huybers

,,Het was een pittige bijeenkomst. Vanwege het protocol dat ons is opgelegd door de gemeente zag een deel van het bestuur het niet zitten om in de twee weken tot de Swipe Dei de nodige wijzigingen door te voeren”, zegt voorzitter Klaas de Wrede van de harddraverij- en renvereniging die al sinds 1885 bestaat. Hij was zelf wel bereid alles op alles te zetten om het evenement mét publiek doorgang te kunnen laten vinden, al is er met 250 toeschouwers slechts sprake van een fractie: normaal gesproken bevolken zo’n 3000 mensen de Nutsbaan in Joure.

Klassiekers

Sinds 1928 worden op jaarbasis twee draverijen op de baan gehouden. De Swipe Dei is een van de twee klassiekers, die doorgaans voor begin juli op de kalender staat. Hier wordt onder andere door amatrices gestreden om de zogenaamde Gouden Swipe. De Jouster Merke-koersen staan voor eind september of begin oktober op de rol, waarbij wordt gestreden om de felbegeerde stoeltjesklokken.

Beide evenementen behoren, wat grasbanen betreft, qua bezoekersaantallen en toto-omzetten tot de hoogste van ons land. Mede dankzij de unieke sfeer komen de mensen vanuit alle windstreken om een gezellige middag te beleven.

De Swipe Dei stond gepland voor 3 juli, maar werd al in een vroeg stadium afgeblazen vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Vanwege vergaande versoepelingen werd de meeting door Stichting Nederlandse Draf en Rensport (NDR) opnieuw voor 29 juli op de agenda geplaatst.

Vreemde eisen

,,Aanvankelijk zouden we de Swipe Dei zonder publiek doen, maar door de versoepelingen op 1 juli mocht er ook weer met publiek gekoerst worden. We hebben bewust eerst voor 250 toeschouwers gekozen, om tijdens de Jouster Merke weer volledig toegankelijk te zijn.” Vervolgens kreeg de baan weer met strengere maatregelen te maken om verspreiding van het virus tegen te gaan. ,,De gemeente kwam met de vreemdste eisen, want het publiek mocht niet staan, een hapje en drankje moest gebracht worden en de fietsen moesten op een speciale plek worden gestald.”

De Wrede begrijpt niet waarom drafbaan Joure zo wordt beperkt, want morgen zullen op Duindigt weer 500 tot 1000 mensen van de partij zijn. ,,Ik ben zelf op Victoria Park in Wolvega geweest. Daar laten ze je vrij. En wij mogen niks”, zegt hij. De voorzitter maakt zich evenwel geen zorgen over de toekomst. ,,De omzet zal wel wat minder zijn, maar we kunnen wel tegen een stootje. Er wordt altijd een hoop op de baan gespeeld.” Vorig jaar was dat nog een totalisator-omzet van 104.000 euro.

Op 28 september staan de Jouster Merke-koersen gepland. Dan wordt er gestreden om de Gouden Swipe. ,,Daar hóórt gewoon publiek bij”, vindt De Wrede.