Tennisser Sander Arends heeft na maanden weer doel

Sander Arends (28) uit Leeuwarden heeft weer een doel. Vanaf 17 augustus mag er weer getennist worden, maar hoe het leven van de dubbelspecialist er in die anderhalvemetermaatschappij uit gaat zien, durft hij nog niet te zeggen.

Sander Arends in actie.

Sander Arends in actie. Foto: Henk Jan Dijks

Arends was afgelopen weekeinde even terug op het ouderlijke nest. Hij speelde zaterdag op sportpark De Magere Weide van De Bontekoe een partijtje met Niels Lootsma en reisde gisteren weer af naar zijn woonplaats Den Haag om samen met zijn trainer Gerard van Hellemondt weer keihard aan de slag te gaan en over een kleine twee maanden startklaar te zijn. ,,Ik ben positief verbaasd dat we in augustus weer mogen spelen. We hebben nu een deadline om ergens naar toe te werken. Om naar toe te leven.”

Dat proces is al enige tijd geleden in gang gezet. En dat is juist voor tennissers een ongebruikelijk gevoel. ,,Het is een bijzondere tijd geweest, waarin alles heeft stilgelegen. De motivatie is goed en ik heb de tijd kunnen gebruiken om te werken aan kwaliteit en andere verbeterpunten. Normaal gesproken moeten we het hele jaar door goed zijn. We zijn 30 tot 35 weken onderweg en de tussenliggende tijd gebruik je dan om te rusten en je klaar te stomen voor het volgende toernooi. Nu had ik de tijd om het technische en fysieke gedeelte aan te pakken.”

Bij elkaar zijn

De eerste periode nadat het rondreizend tennis-circus kwam stil te liggen, verbleef hij in België bij zijn vriendin Margaretha Visser (Feanwâlden), die in het ziekenhuis van Leuven werkzaam is. ,,Het is belangrijk om in tijden van crisis bij elkaar te zijn. Ik heb daar acht weken gezeten en fysiek een hele hoop kunnen doen, zoals hardlopen en fietsen”, vertelt de nummer 77 van de wereld. ,,Maar wat betreft het sportspecifieke aspect heb ik wel stilgestaan.”

Het is lang geleden dat ik zo fit ben geweest. Ook qua tennis

Inmiddels is hij alweer een dikke maand in training op de baan in Den Haag. ,,Het is lang geleden dat ik zo fit ben geweest. Ook qua tennis. Ik heb zoiets van, laat maar komen”, vertelt de Leeuwarder, die een circuit op poten zette waarin Nederlandse en Belgische dubbelaars met elkaar sparren. ,,Iedereen reageerde enthousiast. Alleen Jean-Julien Rojer doet niet mee, want hij zit op Curaçao en reist van daaruit door naar de US Open en Robin Haasse sluit later aan. Het is belangrijk dat we veel punten spelen en het gaat goed.”

Gelijkgestemden

Er zijn al twee meetings geweest en de komende week zitten de dubbelaars in Den Haag en strijken daarna neer in Genk en Valkenswaard. ,,Het is leuk om allemaal gelijkgestemden bij elkaar te krijgen. Je kweekt een saamhorigheidsgevoel, want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Op deze manier kun je elkaar stimuleren en beter worden”, zegt Sander Arends, wiens initiatief ook bij het enkelspel geïmplementeerd zal worden.

Op de baan moet één en één drie zijn. Er moet chemie zijn

,,Als je iets wilt bereiken of wilt ondernemen, dan zul je het zelf moeten doen. Dat heb ik wel gemerkt. Dat is de reden geweest om met dit tennisplan te komen En je moet goed luisteren naar de mensen”, zegt de Leeuwarder, die geen ‘enkelspeler’ is. ,,Ik kijk altijd heel erg naar het collectief. En op de baan moet één en één drie zijn. Er moet chemie zijn.” Vlak voor de uitbraak van de pandemie brak hij vanwege een verschil van inzicht met zijn dubbelspelpartner David Pel, waardoor de Fries op zoek is naar een vervanger.

Weer van start

Het tennisseizoen gaat op 17 augustus weer van start en de eerste Grand Slam in New York (US Open) staat voor 31 augustus op de rol. Of Arends daar van de partij is en wanneer het precies voor de Friese professional gaat beginnen, is nog onzeker. ,,De agenda wordt pas over een week of twee bekend. De US open is een uitgekleed toernooi, want het dubbelspeltoernooi is gehalveerd.”

,,Je moet wel de kans krijgen om punten te halen, anders krijg je scheefgroei”, zegt Arends, die überhaupt moet afwachten of hij in aanmerking komt om mee te doen. ,,Er doen slechts 32 dubbels mee, maar als je toch in de positie zou komen, dan moet je beslissen of je dat wel wilt. Want als ik niet ga, dan neemt de nummer 78 je plek in en dat maakt het een lastige keuze. Ik weet het nog niet.”

Ik ben bang dat er in de lagere klassen heel veel wedstrijden van de kalender zullen verdwijnen

Normaal speelt Sander Arends de ATP Challengers en Futures. ,,Dat zijn toernooien die draaien op publieke belangstelling. Maar als die evenementen vanwege de corona-maatregelen zonder publiek gespeeld moeten worden, dan weet ik niet of een hoofdsponsor bereid is om te betalen en dan gaat het feest niet door. Ik ben bang dat er daardoor in de lagere klassen heel veel wedstrijden van de kalender zullen verdwijnen. Maar de tijd zal het leren.”

De fiets als uitlaatklep, maar het gemis blijft voor Hartthijs de Vries

2020 is door een val tijdens training en het pijnlijke verlies van heit Thijs voorlopig een zwaar jaar voor Hartthijs de Vries (23). Maar in plaats van 'm radicaal aan de kant te schuiven, gebruikt de Kollumer de fiets als onderdeel van zijn verwerkingsproces.

Nieuws

menu