Thuiswedstrijd smaakt goed voor Friese zeilers

Het contrast kan bijna niet groter zijn op het Workumer strand. Honderden zonaanbidders genieten volop van het tropische weer en maken zich vooral niet te druk. Even verderop langs het IJsselmeer werken vele zeilers zich in het zweet in hun wetsuits.

Imme Rijk (r) en Bente Zuidema zeilen naar de eerste plaats in de RS Feva-klasse tijdens de Dutch Youth Regatta in Workum. ,,Wij zijn tevreden, ondanks die derde dag.” Foto: Niels de Vries

Imme Rijk (r) en Bente Zuidema zeilen naar de eerste plaats in de RS Feva-klasse tijdens de Dutch Youth Regatta in Workum. ,,Wij zijn tevreden, ondanks die derde dag.” Foto: Niels de Vries

Na vier dagen op het water te hebben vertoefd tijdens de Dutch Youth Regatta, een groot internationaal zeiltoernooi voor de jeugd, is het nu zaak om de boot af te tuigen en klaar te maken voor vertrek. De een gaat met een glimlach op het gezicht huiswaarts en de ander is teleurgesteld omdat er meer in had gezeten.

Op Imme Rijk is het eerste van toepassing. Samen met haar zeilpartner Bente Zuidema pakt ze de eindzege in de RS Feva-klasse. ,,De eerste twee dagen gingen fantastisch”, zegt de zestienjarige zeilster uit Scharnegoutum vrolijk. ,,Maar zaterdag stond er minder wind en was onze concentratie wat minder. Daardoor wonnen onze concurrenten alle drie races. Zo werd het op de laatste dag dus nog spannend. Gelukkig waaide het nu hard en staan wij toch weer bovenaan. Ondanks die mindere derde dag zijn wij dik tevreden.”

Dat is niet helemaal het geval bij Laila van der Meer, die even verderop bezig is met het aftuigen van haar Nacra 15-catamaran. Samen met Bjarne Bouwer eindigt ze op een zesde plaats in het eindklassement. Volgens de negentienjarige zeilster uit Grou had er meer ingezeten. Zeker omdat het duo vorig jaar nog op de vierde plaats eindigde. ,,Toen vielen we helaas net buiten de boot, maar het ging ons dit jaar ook niet om het resultaat”, legt Van der Meer uit. ,,Wij wilden vooral weer eens een wedstrijd varen, omdat dit jaar voor ons vooral in het teken van trainen staat.”

Voor mijn gevoel gingen we ook helemaal niet snel, maar dat is omdat we lang niet meer in deze klasse hebben gezeild

Van der Meer is namelijk volop in voorbereiding op het jeugdwereldkampioenschap (O23) van begin juli in Noorwegen. Samen met Bouwer doet ze mee in de Nacra 17-klasse, die net wat sneller gaat dan de boot waarmee ze in Workum zeilen. ,,Het was daardoor een hele teruggang voor ons. Voor mijn gevoel gingen we ook helemaal niet snel, maar dat is omdat we lang niet meer in deze klasse hebben gezeild”, zegt Van der Meer. ,,De Nacra 17-wedstrijden zijn alleen allemaal in het buitenland, dus daarom zeilen wij nu weinig wedstrijden.”

Het maakt de mogelijkheid om in eigen provincie mee te doen aan een internationaal zeilevenement tot iets wat veel zeilers met beide handen aanpakken. Verspreid over vier dagen komen 760 teams op het water in acht verschillende klassen. De zeilers zijn afkomstig van over de hele wereld: uit de Verenigde Staten, Australië en zelfs Thailand.

Dat Rijk de concurrentie uit het buitenland weet te verslaan, maakt voor haar de eindzege nog net wat lekkerder. Al komt het grootste gevaar vier dagen lang vanuit Nederlandse hoek: het duo Laura van den Acker en Femke van der Berg volgt hen de hele tijd in het kielzog. ,,Maar gelukkig hebben wij ze verslagen”, zegt Rijk tevreden. ,,De RS Feva-klasse was nooit heel groot, maar wordt steeds populairder. Dat is alleen maar mooi, want daardoor krijg je steeds meer concurrentie.”

Grote passie

Rijk maakt binnen niet afzienbare tijd echter de overstap naar een 29er, een net iets zwaardere boot. De vierdejaars havo-scholiere blijft zo volop bezig met zeilen, maar weet nog niet of dat na haar examenjaar ook nog zo is. ,,Mijn twee zussen zeilden ook veel, maar zijn door hun studies gaan minderen. Ik wil na de middelbare school verder met een vervolgstudie, dus dan heb ook ik straks minder tijd om aan zeilen te besteden. Dat zou jammer zijn, want ik vind het fantastisch om te doen. Zeker omdat je met z’n tweeën in een boot zit en samen toeleeft naar een wedstrijd.”

Ik zeil sinds mijn zevende. Dat komt door mijn vader. En toen mijn broers gingen zeilen, wilde ik het ook graag

Voor Van der Meer is het vooral de snelheid van het zeilen die de sport tot haar grote passie maakt. ,,En de wedstrijden zijn altijd fantastisch. Al wil ik wel graag winnen, dus daarom zijn deze vier dagen wat minder”, bekent de Grouster. ,,Ik zeil sinds mijn zevende. Dat komt door mijn vader. En toen mijn broers gingen zeilen, wilde ik het ook graag. Ik ging toch mee naar de wedstrijden en dan kun je maar beter zelf in een bootje zitten dan langs de kant staan toekijken.”

Van der Meer begint als klein meisje in een Optimist, maakt daarna de overstap naar de Laser 4.7 en zeilt de laatste twee jaar in een Nacra-catamaran. Hiermee hoopt ze mooie prestaties neer te kunnen zetten. Te beginnen op het aankomende jeugd WK in Noorwegen. ,,Wat ik daarvan verwacht? Dat vind ik moeilijk te zeggen. We hebben ons nog niet kunnen meten met onze concurrenten, dus we stappen er helemaal blanco in. Wij zijn ook de enige Nacra 17-boot in Nederland, dus we kunnen ook niet tegen een ander team zeilen.”

Van der Meer volgt een studie integrale veiligheidskunde aan de NHL in Leeuwarden, maar zou het fantastisch vinden om ooit op de Olympische Spelen te mogen staan. ,,Maar dat zou pas over zes jaar zijn, dus dat is nog heel ver weg. Het is ook niet mijn hoofddoel. We bekijken het van jaar tot jaar en bepalen zo de doelen. Eerst maar eens zien hoe we het op het jeugd WK gaan doen. Daar heb ik veel zin in.”

Nieuws

menu