Timber bedwong Mühren en was zeven maanden later basisspeler op het EK

In de rubriek EKsklusyf werpt het Friesch Dagblad elke dag licht op een persoon van een deelnemend land aan het Europees kampioenschap voetbal.

Jurriën Timber in actie tijdens zijn officiële debuut voor Oranje op het EK tegen Oekraïne.

Jurriën Timber in actie tijdens zijn officiële debuut voor Oranje op het EK tegen Oekraïne. Foto: ANP

Vraag een willekeurige voetballiefhebber een jaar geleden of hij Jurriën Timber kent en hooguit de Ajacieden en wat volgers van de eerste divisie zullen weten op wie je doelt. Hoe anders is dat twaalf maanden later. Als een komeet kwam de centrale verdediger opzetten dit seizoen. In november temde hij topscorer Robert Mühren in het Cambuurstadion en daarna keek hij niet meer om.

Het is vorig seizoen niet vaak voorgekomen dat de spits van Cambuur niet bijdroeg aan een doelpunt in wedstrijd van Cambuur. De Volendammer was omgerekend om de 63 minuten direct betrokken bij een doelpunt van de Leeuwarders. Zelf haalde hij 38 keer de trekker over, veertien keer was hij de aangever. Maar in het duel met Jong Ajax op 7 november 2020 in de hoofdstad van Fryslân, lukte dat Mühren in negentig minuten niet.

Overzicht en rust

Tegenover hem stond een snelle, sterke en technisch begaafde speler. Met zijn 1,82 meter in lengte volgens veel mensen te klein om als centrale verdediger te opereren. Maar Jurriën Timber spotte het afgelopen seizoen met die ongeschreven voetbalwet. Want wat de pas twintig jaar geworden verdediger mist in lengte, compenseert hij met overzicht en rust.

Timber is geen drukke jongen. Zet hem voor een camera en je hoort louter zinnige teksten. Weldoordacht, welbespraakt en altijd correct. Aan opscheppen doet hij niet, een grote mond opzetten al helemaal niet. Eigenlijk niet iets wat je van een Ajacied verwacht, waar men niet vies is van een beetje branie. Maar na Matthijs de Ligt heeft Ajax weer een pareltje rondlopen in de jeugdopleiding. Zowel tussen als buiten de lijnen.

Tweelingbroer

Hij heeft ook nog een tweelingbroer, de voetballer uit Utrecht. Quinten, die deze zomer overstapte van Ajax naar FC Utrecht, en Jurriën maken in 2014 de pikante transfer van Feyenoord naar Ajax. In Amsterdam maken ze meer kans om het te redden, zo is de gedachte. En de opleiding staat hoger aangeschreven. Vier jaar later debuteert Jurriën in Leeuwarden tegen Cambuur. Dan heet de tegenstander nog niet Mühren, maar Justin Mathieu. Timber is rechtsback en krijgt van trainer Michael Reiziger meteen negentig minuten de kans.

Na 53 minuten heeft Mathieu er al twee in liggen voor de Leeuwarders. Geen debuut om over naar huis te schrijven, ook al kan Timber aan beide goals weinig doen. De eerste ontstaat uit een fout van doelman Kotarski. De tweede is uit een strafschop, na een overtreding van Sven Botman. Noa Lang doet op aangeven van Ryan Gravenberch nog wat terug, maar de ploeg van René Hake verliest met 2-1.

Nu is het twee jaar later en staat Timber opnieuw in Leeuwarden. Het stadion is in tegenstelling tot 2018 helemaal leeg, maar de tegenstander is er met de komst van trainer Henk de Jong en een lading nieuwe spelers alleen maar beter op geworden. Ditmaal wint Ajax wel, ook al verlaat Timber het veld met een 2-1 achterstand. Een tactische wissel, want aanvaller Enric Llansana valt voor hem in. Cambuur, dat al op een ruimere voorsprong had moeten staan, wordt overrompeld en verliest met 2-3.

Voor de leeuwen

Dus is het feest in de kleedkamer van Jong Ajax, ook bij Timber. Na de winterstop haalt Erik ten Hag hem definitief bij Ajax 1. Mede door de blessure bij Daley Blind wordt hij voor de leeuwen gegooid, maar in het spel van Ajax kan hij vertrouwen op zijn kwaliteiten. In een seizoen tijd speelt hij in de eerste divisie, de KNVB-beker, de eredivisie, de Champions League en de Europa League.

Zonder een interland in de benen roept bondscoach Frank de Boer hem op voor het grote Oranje. Met de blessure van Matthijs de Ligt is zijn eerste officiële interland, na eerder twee oefenduels met Schotland en Georgië, een debuut op het EK. Oekraïne wordt verslagen, De Ligt keert terug en Timber neemt genoegen met een reserverol.

Daar heeft hij absoluut geen problemen mee. Een jaar geleden waren er maar weinig mensen die hem zouden herkennen op straat, nu stond hij onder een van de mooiste schijnwerpers van het Europese voetbal. Het toernooi mag voor Oranje dan in een grote teleurstelling geëindigd zijn, maar Jurriën Timber zal voor altijd met een lach terugdenken aan Euro 2020.