Kaatster Tjisse Steenstra poetst met de overwinning in Minnertsga zijn prestige uit 2019 weer op

Tjisse Steenstra, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar stonden woensdag tegenover Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra in de finale in Minnertsga. Een vrije formatiepartij voor heren hoofdklasse met een winnende hoofdrol voor Steenstra.

Hans Wassenaar, Renze Pieter Hiemstra en Tjisse Steenstra (vlnr) feliciteren elkaar.

Hans Wassenaar, Renze Pieter Hiemstra en Tjisse Steenstra (vlnr) feliciteren elkaar. Foto: Henk Jan Dijks

Je zou ook kunnen zeggen dat de cavalerie van de topparturen de infanterie van de Rengerspartij in Leeuwarden terugverwees naar een plek op de tweede rij. Met als opmerkelijkste gebeurtenis het optreden van opslager Steenstra. Als je het in een stripverhaal moest optekenen, dan zou je bij de opslag van Steenstra een paar bliksemflitsen tekenen. ‘It fleach him wer út de hân’ en je was bijna vergeten hoe dat was want het menselijk geheugen wil snel vergeten ook al is het nog maar twee jaar geleden.

Daarmee is niet gezegd dat het een voorspelbare finale werd. Integendeel, want met een grootmacht als Bergsma aan de opslag blijft het afwachten. Trainer Durk van der Leest van het trio Steenstra voorspelde vooraf dat veel zou afhangen van Hiemstra. Begrijpelijk in de wetenschap dat Bergsma een voorliefde heeft voor de platte bal voorin.

Geen doorslag

Toch zou het niet de doorslag geven, die rol was halverwege en in de slotfase voorbehouden aan respectievelijk Wassenaar en Kootstra. Wassenaar overhandigde de ‘zes’ met een aantal missers aan het trio Bergsma en vervolgens mocht ‘killer’ Bergsma de kaats behouden. Een gemakkelijk eerst in een snel kantelende partij. Sterker nog, geen enkel eerst werd op 6-6 beslist.

Die misstappen van Wassenaar kon je in die fase van de partij nog niet fataal noemen. Het werd 4-4 en toen was het de beurt aan Kootstra om met drie missers de zes aan de tegenpartij te geven. Op 6-2 kon Kootstra de kaats niet passeren en dat betekende 5-4. Het ergste van alles was dat het partuur van Marten Bergsma zijn gevaarlijkste wapen uitschakelde, de opslag van Bergsma. Hij mocht toekijken hoe de laatste twee eersten richting Steenstra gingen zonder dat hij er doorslaggevende invloed op had.

Steenstra opende met twee zitballen om vervolgens met een retourslag de zes binnen te halen. Vervolgens kwam er een niet al te grote kaats met Bergsma eindelijk weer aan de opslag. Hij richtte te ver, waardoor de partij niet het einde kreeg die ze verdiende. Want het was al met al een bal van de opslag dat het bekijken meer dan waard was.

Mysterie

Die omschrijving ging ook op voor het treffen in de eerste omloop tussen trio Steenstra tegen Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra die na de Rengersdag het nodige had op te poetsen. Het mysterie Van der Bos dat niemand echt kan oplossen. Elf treffers directe winst en tien missers. Met halverwege Zijlstra die even het roer overnam. Zet daar die ene misser en de acht treffers van Steenstra tegenover, en je bent een heel eind met de verklaring voor die 5-2.

Maar niet helemaal, de zes bovenslagen van Triemstra gaven de werkelijkheid een vertekend beeld, want vaak op standen die niet beslissend waren. Wel beslissend was de zitbal van Steenstra op 3-2 en 6-6 en vervolgens op 4-2 en 6-6. Op 5-2 sprak Van der Bos weer eens in raadsels aan de opslag: driemaal op rij een zitbal en dat na een 6-0 achterstand in het eerst. De basis voor 5-3 die dan vervolgens op 6-6 met een misser van Van der Bos weer achteloos ongedaan wordt gemaakt.

Sherlock Holmes

Wat dat betreft zou zelfs een Sherlock Holmes in topvorm het mysterie Van der Bos niet kunnen oplossen. Met Steenstra is de transparantie veel groter. Voor het eerst sinds 2019, misschien met uitzondering van de Oldehove in 2020, poetste Steenstra het prestige van dat jaar op. Met als kenmerk trefzeker, slechts drie missers over de gehele dag, een per partij.

Een andere karakteristiek was zijn vermogen om in zijn eentje een eerst binnen te halen en als derde de dodelijke precisie op de zes met een treffer. Misschien hielp het ook dat Steenstra relatief veel te doen had, dus veel moest opslaan en daar wordt hij alleen maar beter van.

Opvallend in Minnertsga was dat de cavalerie van de topparturen de infanterie weer verwezen naar hun eigen plek in de voedselketen die de kransen beheert. Misschien wel niet toevallig geheel viel dat samen met de sportieve wederopstanding van Steenstra.

Prijswinnaars: 1. Tjisse Steenstra (Bitgummole), Renze Pieter Hiemstra (Deinum) en Hans Wassenaar (Bitgummole), 2. Marten Bergsma (Minnertsga), Dylan Drent (Harlingen) en Hendrik Kootstra (Minnertsga).


Eerste omloop: 1. Youri de Groot, Hendrik Jan van der Velde en Jelte Pieter Dijkstra - 2. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten 1-5 en 6-6, 3. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra, Erwin Zijlstra - 4. Tjisse Steenstra, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar 3-5 en 6-6, 5. Chris Wassenaar, Gabe-Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar - 6. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 2-5 en 2-6, 7. André van Dellen (vervanger van Peter van Zuiden), Allard Hoekstra en Laas Pieter van Straten - 8. Martijn Olijnsma (vervanger Haye Jan Nicolay), Jelte Visser en Evert Pieter Tolsma 5-3 en 6-6. Halve finale: 2. Enno Kingma c.s. - 4. Tjisse Steenstra c.s.2-5 en 4-6, 6. Marten Bergsma c.s. - 7. André van Dellen c.s. 5-1 en 6-0. Finale: 6. Marten Bergsma c.s. - 4. Tjisse Steenstra c.s. 4-5 en 2-6.