Dit artikel is vandaag gratis

Tornike Tsjakadoea stunt bij Spelen in Tokio, olympisch brons is nu het hoogst haalbare voor judoka uit Leeuwarden

Tornike Tsjakadoea (wit) doet alles wat hij kan tegen Yang Yung-Wei. Foto: EPA

Tornike Tsjakadoea is op de Olympische Spelen in de klasse tot 60 kilogram veroordeeld tot de herkansingen om zicht te houden op een bronzen medaille. De 24-jarige judoka uit Leeuwarden bereikte bereikte zaterdag verrassend de kwartfinales, maar verloor daarin van de Taiwanees Yang Yung-Wei.

Eerder op de dag had Tsjakadoea nog voor een stunt gezorgd door de als eerste geplaatste Rus Robert Msjvidobadze te verslaan. Msjvidobadze, de nummer 3 van de wereld, is tweevoudig Europees kampioen; in 2017 en 2020 veroverde hij de Europese titel. Op de WK in 2018 werd hij tweede.

Diep gaan

In zijn eerste partij moest Tsjakadoea nog diep gaan om Amartoevsjin Dasjdavaa uit Mongolië te verslaan. Na ruim tweeënhalve minuut in de verlenging scoorde Tsjakadoea met een waza-ari.

In de herkansingen neemt Tsjakadoe het op tegen Artem Lesjoek uit Oekraïne. Mocht hij die wedstrijd winnen, dan strijdt hij met een van de verliezers van de halve finales om een bronzen plak. Lesjoek staat 25e op de wereldranglijst, Tsjakadoea is de mondiale nummer 13.

De herkansingen beginnen om 10.00 uur Nederlandse tijd.

Nieuws

menu