Partuur Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten is in Kimswerd koning van de kaatswetten

Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten bleven op de vrijeformatiepartij heren hoofdklas gisteren in Kimswerd de baas over Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra. Met kaatsen volgens een plan.

Menno van Zwieten, Kees van der Schoot  en Enno Kingma winnen in Kimswerd de finale van Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra en genieten stuk voor stuk op hun eigen manier.

Menno van Zwieten, Kees van der Schoot en Enno Kingma winnen in Kimswerd de finale van Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra en genieten stuk voor stuk op hun eigen manier. Foto: Henk Jan Dijks

Weinigen in Kimswerd van Kaatsvereniging De Helfrichs zullen zich realiseren dat de winnaars onbedoeld en vooral onwetend een huldebetoon brachten aan Sjouke Helfrich (1909-1982). De ‘lytse bakker’, en mede naamgever van de kaatsvereniging, met een onbeperkt tactisch vernuft zou met welgevallen naar het strijdplan van het trio Enno Kingma hebben gekeken. Menno van Zwieten aan de eerste opslag en dat had een reden. Maat Kingma had bij de voetbaltraining op zaterdag een knietje tegen zijn borstbeen gehad en dat maakte opslaan pijnlijk.

Dus allrounder Van Zwieten aan de eerste opslag en Kingma de tweede opslag. Met vooraf de voorspelling op zijn Bildts van Kingma dat alle ballen hoog in het achterperk zouden gaan. En daar hield hij zich aan want Kootstra is dit seizoen iets kwetsbaarder dan vorig jaar. Kortom het partuur Van Zwieten had een plan. Opslager Bergsma zo mogelijk direct van de bal en dan de winst pakken op de tweede opslag van Kootstra.

Goed uitgevoerd

Het bijzondere van dit tactisch plan was dat het ook nog goed werd uitgevoerd. Van der Schoot had evenals Drent een zestal omlopen in de benen op de ZachteBal PC maar daar was in Kimswerd weinig van te merken. De Harlinger verhuisde al spoedig naar het achterperk als Kingma opsloeg en vitaal als altijd timmerde Drent toch nog zeven ballen boven. Eentje meer dan Van der Schoot en Van Zwieten in totaal.

Nog belangrijker was in die eerste helft van de partij dat Van der Schoot van de ballen van Bergsma direct een kaats sloeg. En op deze manier het gebruikelijke sloopwerk van Bergsma binnen de perken hield. Kortom, de partij werd een strijd om twee kaatsen, geen krachtwerk richting boven van beide perken. Na spellen gelijk kon Kootstra op 6-2 de kaats niet passeren en toen Bergsma een eerst later de bal over het perk tilde was het gat geslagen. Zeker toen Van Zwieten op 4-2 en 6-4 ook nog eens één van zijn vier treffers afleverde.

‘Bolswardsyndroom’

Twee buitenslagen van Van Zwieten op de zes en een treffer van Bergsma op de zes betekenden evenwicht. Misschien heeft het trio Van Zwieten even aan het ‘Bolswardsyndroom’ gedacht toen een 5-3 voorsprong toch nog tot een nederlaag leidde. In ieder geval verschrompelden de perspectieven toen Drent de eerste bal bovensloeg. Een kwaadslag later van Drent was het weer in evenwicht en een misser van Van Zwieten later was het 4-2.

Geheel in de traditie van de partij kwamen er twee kaatsen. Van der Schoot passeerde de eerste kaats en Bergsma miste het perk bij de tweede kaats. Toen de ver uitgeslagen bal van Van Zwieten op 6-4 werd gemist door nota bene Drent rolde de bal over de boven en mocht de groene brigade de kransen ophalen.

Negen bovenslagen

Een finale die qua spanning veel moest goedmaken. De eerste confrontatie na de PC tussen de parturen van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra tegen Tjisse Steenstra, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar bracht niet wat er van verwacht mocht worden. Natuurlijk was het indrukwekkend, die negen bovenslagen van Triemstra maar het vertelde ook veel over de opslag van met name Steenstra die eveneens negen keer het perk miste. De magie is even weg bij de tengere alleskunner, dat gold overigens ook voor de opslag van Wassenaar. En dan ben je kansloos tegen de PC-winnaars van dit jaar.

Om de ‘preemje of neat’ tussen de latere premiewinnaars en het trio Van der Bos waren de rollen omgedraaid. Op het niveau Bergsma kun je niet tien keer het perk missen zonder daar de rekening voor te krijgen. Hoewel dat in eersten uitgedrukt nog meeviel. Toen Triemstra op 4-3 en 6-4 de kaats niet kon passeren was het pleit beslecht. Op 5-3 en 6-4 sloeg de PC-koning kwaad uit.

Prijswinnaars: 1. Enno Kingma (Leeuwarden), Kees van der Schoot (Sexbierum) en Menno van Zwieten (Heerenveen) (koning); 2. Marten Bergsma (Minnertsga), Dylan Drent (Harlingen) en Hendrik Kootstra (Minnertsga); 3. Remmelt Bouma (Weidum), Jelmer Miedema (Goutum) (voor Bauke Dijkstra) en Thomas van Zuiden (Bolsward).

Cijfers Kimswerd. Eerste omloop: 1. Paul Dijkstra, René de Haan en Gerben de Boer – 2. Remmelt Bouma, Jelmer Miedema (voor Bauke Dijkstra) en Thomas van Zuiden 3-5 en 6-6; 3. Haye-Jan Nicolay, Jelte Visser en Evert Pieter Tolsma – 4. André van Dellen, Jouke Bosje en Willem Heeringa 5-5 en 4-6; 5. Tjisse Steenstra, Renze-Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar – 6. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra 2-5 en 2-6; 7. Jelle Attema, Gabe-Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar – 8. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 4-5 en 6-6; 9. Youri de Groot, Hendrik Jan van der Velde en Jelte Pieter Dijkstra –10. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten 1-5 en 2-6. Tweede omloop: 2. Remmelt Bouma c.s. - 4. André van Dellen c.s. 5-5 en 6-2; 6. Gert-Anne van der Bos c.s. - 8. Marten Bergsma c.s. 3-5 en 4-6. 10. Enno Kingma c.s. staand nummer. Halve finale: 10. Enno Kingma c.s. – 2. Remmelt Bouma c.s. 5-2 en 6-0. Finale: 10. Enno Kingma c.s. - 8. Marten Bergsma c.s. 5-5 en 6-4.