Dit artikel is vandaag gratis

Tristan Bangma bezorgt Nederland eerste goud op de Paralympische Spelen. Baanwielrenner uit Donkerbroek zet concurrentie samen met piloot Patrick Bos op ronde achterstand

Tristan Bangma (tweede van links) en Patrick Bos (uiterst links) juichen na het behalen van de titel. Foto: EPA

Baanwielrenner Tristan Bangma uit Donkerbroek heeft Nederland samen met zijn piloot Patrick Bos de eerste gouden medaille bezorgd op de Paralympische Spelen. Het Nederlandse duo was in Tokio de beste op de 4 kilometer achtervolging.

De slechtziende Bangma (23) en Bos (34) waren in de finale sterker dan de Britten Stephen Bate en Adam Duggleby, die op een ronde achterstand werden gezet.

Voorafgaand aan de finale verbraken Bangma en Bos het wereldrecord op de 4 kilometer achtervolging. Ze zetten het record op 3.59,470 en zijn de eerste renners die de afstand in minder dan 4 minuten aflegden.

Alles komt samen

,,Prachtig, alles komt samen op dit moment. Onder de 4 minuten rijden - een wereldrecord - en vervolgens de finale zo winnen, is een droom die uitkomt. We hebben alles op dit ene evenement gezet, ik heb er geen woorden voor”, zei Bangma.

Bangma won in 2016 een gouden plak op de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro, toen op de 1 kilometer en samen met Teun Mulder.

Nieuws

menu