De damclubs van Dokkum en Rinsumageast fuseren na dit seizoen. ,Je wilt voorkomen dat je op een punt komt dat je helemaal verdwijnt”, aldus secretaris Arnold Wiegersma uit Rinsumageast.

Twee van Noord-Fryslân haar oudste damclubs uit Rinsumageast en Dokkum slaan de handen ineen: ‘Zo kun je een mogelijke klap voorblijven’

De damclubs van Dokkum en Rinsumageast fuseren na dit seizoen. ,Je wilt voorkomen dat je op een punt komt dat je helemaal verdwijnt”, aldus secretaris Arnold Wiegersma uit Rinsumageast. Foto: ANP

Stokoud, maar nog lang niet versleten en al helemaal niet klaar om te gaan. Twee van de oudste damverenigingen uit het noorden van Fryslân slaan de handen ineen. Damclub Dokkum en Damclub Rinsumageest gaan vanaf komend seizoen verder onder één naam.

Vooralsnog is dat Damclub Dokkum-Rinsumageest, maar daar kan verandering in komen. Pas als er weer een ledenvergadering kan worden uitgeschreven, zal er definitief besloten worden over een naam. ,,Deze fusie was onvermijdelijk.”

Secretaris Arnold Wiegersma van Rinsumageest zegt het zonder aarzeling in zijn stem. ,,Je kunt wel proberen om in je eentje zo lang mogelijk door te gaan en alles in stand houden, maar je wilt voorkomen dat je op een punt komt dat je helemaal verdwijnt. Dan kun je elkaar als lotgenoten nu beter de helpende hand bieden en daarmee ook een mogelijke klap voorblijven.”

Te weinig leden

Een tekort aan leden geeft de doorslag. Een trend die jaren geleden al is ingezet. Om die reden werd er de afgelopen jaren al gezamenlijk een onderlinge competitie georganiseerd. Vanaf komend seizoen gaan de clubs samen verder in de nationale en provinciale competities. ,,Het initiatief kwam vanuit Dokkum”, aldus Wiegersma. Voor de secretaris, tevens spelend lid, verandert er weinig. ,,We blijven spelen in Rinsumageast. Dat vind ik mooi en belangrijk voor het verenigingsleven in het dorp.”

Damclub Dokkum werd opgericht in 1926 en damclub Rinsumageest in 1933. In de jaren negentig haalde damclub Rinsumageest landelijke bekendheid toen het eerste tiental uitkwam in de hoogste klasse van Nederland. Het seizoen 1998/1999 was het hoogtepunt van de vereniging. In de beslissende thuiswedstrijd in dorpshuis De Beijer werd met een minimaal verschil van 9-11 verloren van landskampioen Hiltex uit Amsterdam. Bij winst was damclub Rinsumageest landskampioen geworden; nu werd de tweede plaats van Nederland behaald. Dit onder belangstelling van honderden toeschouwers. In 1997 en 1999 werd de nationale dambeker gewonnen door damclub Rinsumageest. Tot op heden is de club uit Rinsumageast nog steeds de enige Friese vereniging die deze prijs heeft gewonnen.

Vanaf het komend seizoen zal het eerste team van de nieuwe club uitkomen in de eerste klasse van Nederland (het op twee na hoogste niveau). In de provinciale competitie is het de bedoeling om met drie teams deel te nemen (ereklasse, eerste klasse en tweede klasse). De nationale competitie is op zaterdag en de onderlinge competitie (waaronder een jeugdcompetitie) en de provinciale wedstrijden worden op dinsdagavonden gespeeld.

Huurkosten

,,Door samen te gaan houden we de teams in stand en blijven ook de onderlinge competities interessant”, aldus Wiegersma. ,,Anders speel je elke avond tegen dezelfde mensen. Deze stap was onvermijdelijk, ook gelet op de kosten. Met een paar leden de voltallige zaalhuur ophoesten is niet makkelijk. Bovendien wilde de nieuwe eigenaar van Hotel van der Meer, de speellocatie van Dokkum, de ruimte anders gebruiken. Dan is dit voor iedereen een mooie oplossing. Hoe meer leden je hebt, hoe minder je aan huurkosten kwijt bent.”

De zaalhuur in Rinsumageast is ook lager dan in Dokkum. De clubs bundelen de krachten, wat ook weer kan zorgen voor een sterker eerste team. ,,En we hebben veel jeugd op dit moment. Het is voor hun mooi om te zien dat de club in het dorp blijft. Wij kunnen weer even vooruit en hebben er zin in. Alle leden staan er gelukkig achter.”