Voetbal Vereniging Twijzelerheide (VVT) is nog altijd de club van ‘mei-inoar ien’

Voetbal Vereniging Twijzelerheide (VVT) heeft een glorierijk verleden en dan heb je veel te vertellen. En voor alle duidelijkheid in dit verhaal, ‘op de heide’ is de ‘sneon’ ‘saterdei’ en de ‘snein’ ‘sneen’, net zoals de spelling van de Westereen.

Zaterdagmiddag. Beeld uit de bekerwedstrijd tussen VVT en Rijperkerk. Foto: Marcel van Kammen

Zaterdagmiddag. Beeld uit de bekerwedstrijd tussen VVT en Rijperkerk. Foto: Marcel van Kammen Foto: Marcel van Kammen

Dat geldt zeker voor manusje van alles Harry Kempenaar. De speeldag op zaterdag begint voor hem om 07.00 uur. Zijn vaste kompaan Sjoerd van der Veen is er deze zaterdag nog vroeger bij. Om 06.40 uur was hij al present. Want ,,Nei tolven freedtejûn lizze myn taken by de klup.”

De verhalen over VVT rollen bijna automatisch over tafel. Over de ‘saterdei’ van Harkema of de Westereen waar de mannen niks mee hebben. Van oudsher altijd een innige band met de ‘sneen’ van vv Zwaagwesteinde, de Readsjes van weleer. De tegenhanger in glorie op zondag van de groene brigade aan de Bjirkewei. Toen enkele jaren geleden maar liefst zeven spelers van de opgeheven ‘Readsjes’ de overstap naar VVT maakten, namen zij een oudere generatie Westereenders mee. Want ‘alles leaver as nei de saterdei’.

Kempenaar: ,,It binne faak dowemannen. De dowen binne binnen en dan steane se by elkoar en ha se it oer de dowen.” En kijken naar VVT. Behalve als er onverwacht een verlate duif komt overvliegen. Van der Veen: ,,Dan sjogge se allegear omheech. ‘Is dat ien fan dy?’ ‘Nee, want dy fan my binne al lang binnen’.”

‘Pake VVT’

Ook ‘pake VVT’ komt even voorbij. Wijlen Harm Weistra, erelid en ooit voorzitter. Binnen de club een legende, heit van Sietse Weistra en pake van Harmen Weistra, de presentator van Omrop Fryslân. ‘Pake VVT’ was een man met een onverwoestbare mentaliteit, weet Kempenaar: ,,Dan stie hy by de jeugd dy’t mei 8-0 achter stie ek yn de lêste minút te razen ‘toe jonges, it kin noch wol!’ Ik sjoch him noch stean, it sjekje op de boppelippe plakt, en beide fûsten omheech.”

Inmiddels is het bekerduel VVT - Rijperkerk deze zaterdagmiddag al een tijdje bezig. Een ongelijke strijd, zo zal blijken, tussen respectievelijk een vijfdeklasser tegen een derdeklasser. Niet dat het verschil oneindig groot is, integendeel, af en toe toont VVT wel degelijk de intentie van opbouwend voetbal. De groene hoofdmacht van VVT mist echter maar liefst vijf spelers die op andere zaterdagen in de basis staan.

Dat gemis erkent ook aanvoerder Richard Kempenaar na afloop. Een tengere dertigjarige die jarenlang de kleuren van Be Quick uit Dokkum droeg. Geen geringe prestatie als je bedenkt dat het trapje van de vijfde klas naar toen de tweede klas in Dokkum tamelijk steil is te noemen. Kempenaar speelde zelfs een seizoen in de eerste klas. ,,Dat is no sa’n fjouwer, fiif jier lyn. Spitigernôch binne wy doe ek wer degradearre.”

De huidige selectie van VVT telt zo’n zestien spelers en dat is bepaald niet ‘tapijtbreed’ te noemen, zo erkent ook Kempenaar. Die overstap naar Be Quick was toen voor hem een hele stap. Hij speelde zelfs een poosje in het tweede. ,,Doe ha ik my werom fochten yn it earste op ‘e tsien.” En dan toch terug. ,,Ik ha wurk yn de brânprevinsje en bin dan faak it lân yn. En dan noch trije kear wyks trene, dan bist tsjin tolven pas thús. No stap ik op it fytske en bin yn twa minuten thús.”

De dirigent

Ook in het huidige VVT is Kempenaar de centrale man, de dirigent met oog voor het grote talent van VVT, te weten aanvaller Andries Venema. En hier ontmoeten historie en heden elkaar weer, want de tengere, behendige en snelle Venema is de ‘pakesizzer’ van de legendarische Sikke Venema die bij SC Heerenveen speelde en bij de Readsjes van vv Zwaagwesteinde. Andries is de zoon van Willem Venema.

Andries Venema is nog maar achttien jaar, maar heeft vergeleken met bijvoorbeeld Kempenaar al een hele voetbalreis achter de rug. Hij begon bij de ‘sneens’ van vv Zwaagwesteinde uiteraard, ging vervolgens naar SC Cambuur en keerde terug naar vv Zwaagwesteinde. Daarna speelde hij drie jaar bij Broekster Boys om terug te keren naar ….VVT. ,,It sfearke hjir, myn freonen yn ‘e buert. It is hjir in ienheid, se binne hjir folle mear mei-inoar.” Bovendien, en hier spreekt de Westereender van de ‘sneens’: ,,De Heide fine wy moaier.”

Veelzeggend op deze bekermiddag is dat de jeugdige, van FVC afkomstige trainer Michel Hofstra, als nummer dertien zelf op de reservebank zit. Maar dat kan worden weggestreept tegen de verzuchting van die supporter op leeftijd na afloop: ‘Hè, hè, einlingswer in echte saterdei.’


VVT - Rijperkerk 1-3 (0-1). 18. Mark Hendriks 0-1, 65. Hendriks 0-2, 71. Hendriks 0-3, 87. Bote Sytse Veenstra 1-3. Scheidsrechter Haye van der Bij uit Sumar. Geel: Sietse Vogt (VVT) en David Spoelstra (Rijperkerk).