Dit artikel is vandaag gratis

Louis van Gaal denkt ook aan systeem met drie aanvallers voor Oranje en noemt zijn terugkeer als bondscoach een gok

Louis van Gaal wordt door de KNVB gepresenteerd als bondscoach van het Nederlands elftal. Foto: ANP

Louis van Gaal noemt zijn terugkeer bij Oranje een grote gok. ,,In de eerste week moeten we drie wedstrijden spelen die bepalend zijn voor kwalificatie voor het WK in Qatar”, doelde hij dinsdag tijdens zijn presentatie op de duels van begin volgende maand met Noorwegen, Montenegro en Turkije in de WK-kwalificatie.

,,En ik heb nauwelijks tijd. Ik heb anderhalve dag voor Noorwegen en anderhalve dag voor Montenegro. Dat is niet veel. Ik ben een procestrainer. In mijn loopbaan zie je dat de spelers eerst drie maanden moeten wennen aan het regime Van Gaal.”

,,Drie jaar geleden ben ik ook gevraagd, toen heb ik nee gezegd”, zei Van Gaal. ,,Ik doe het om het Nederlandse voetbal te helpen. Als ik in de positie zou staan, zou ik ook bij mij uitkomen. Dat is de reden dat ik ja heb gezegd. Het is echt zo. Ik doe het niet voor mezelf. Ik doe het voor het Nederlands voetbal. Daar heb ik veel aan te danken. Als we van Noorwegen verliezen, ben ik niet meer die goede trainer. Dat ben ik nu wel, want de polls geven aan dat ik nu heel veel fans heb.”

Meerdere systemen

Van Gaal weet nog niet of hij met vijf verdedigers aan zijn derde termijn als bondscoach van het Nederlands elftal begint. ,,Dat overleg ik ook met mijn spelers”, zei de opvolger van Frank de Boer tijdens de presentatie van de nieuwe staf van Oranje in Zeist. ,,En ik heb pas vijf spelers gesproken.”

,,Die vijf spelers maakt het niet uit hoe we spelen”, zei Van Gaal. ,,Zij beheersen meerdere systemen. Maar ik denk dat de meeste spelers meer gewoon zijn aan het systeem 1-4-3-3. Dat spelen ze al vanaf de pupillen.”

,,Ik denk dat de meeste spelers neigen naar een systeem met drie aanvallers”, vervolgde Van Gaal. ,,En ik luister altijd goed naar mijn spelers. Maar ik zit ook heel dun in mijn keepers en buitenspelers. En laat dat nu de bouwstenen zijn van een systeem met drie aanvallers.”

Derde op WK 2014

Het Nederlands elftal hervat de WK-kwalificatie in september met drie duels, tegen Noorwegen, Montenegro en Turkije. Van Gaal koos tijdens zijn tweede termijn als bondscoach voor een systeem met vijf verdedigers. Volgens hem kon Oranje alleen op die manier de eerste wedstrijd op het WK van 2014 tegen Spanje winnen.

Hij kreeg gelijk. Met vijf verdedigers gaf het Nederlands elftal de regerend wereldkampioen een hard pak slaag (5-1). Vervolgens hield Oranje op het WK in Brazilië vast aan een speelwijze met drie centrale verdedigers en opkomende vleugelverdedigers. Als de wedstrijd erom vroeg, dan bracht Van Gaal wel regelmatig na rust een extra aanvaller.

Nieuws

menu