Van keukentafel naar voetbalveld: hoe ‘de voetbal’ hele gezinnen betovert | Canon van het Friese voetbal

Het begint te allen tijde met de eerste, vaak de oudste. De tweede volgt weldra. En als dan ook de derde zoon zich bij het eerste elftal meldt, is het hek van de dam. Deel 3 van de Canon van het Friese voetbal: hoe ‘de voetbal’ hele gezinnen betovert.

De fameuze vijf van Blauwhuis anno 2022. Van links naar rechts Obe, Gerard, Niek, Anton en Johan Gerard Popma.

De fameuze vijf van Blauwhuis anno 2022. Van links naar rechts Obe, Gerard, Niek, Anton en Johan Gerard Popma. Foto: Simon Bleeker

Kijk ze daar staan. Obe, Gerard, Niek, Anton en Johan Gerard. De ‘fameuze vijf’ van Blauwhuis werden ze wel genoemd. Of de Popma Boys . Drie decennia nadat ze successen hebben gevierd in het vlaggenschip van Blauwhuis koekeloeren ze weer eens met z’n vijven naar het vogeltje. Alsof de tijd stilgestaan heeft.

Van keukentafel naar voetbalveld: ‘de voetbal’ regeert soms over complete gezinnen. Jacob en Janke de Vries uit Jubbega krijgen elf kinderen, waarvan negen zonen. Als de oudste vijf jongens zo’n beetje klaar zijn moet voetballen, nemen de jongste vier het stokje over. En de was? Och, die doet Janke. Met alle liefde.

In het bakkersgezin Popma uit Blauwhuis gaat het al net zo. Drie keer in de week verzamelt mem Mieke al het vuile wasgoed. Alsof het gewoonste zaak van de wereld is. En dat is het ook in een gezin waarin een mooie redding of een schitterend doelpunt als net zoiets waardevols wordt beschouwd als het bakken van het perfecte brood.

Nieuws

menu