Dit artikel is vandaag gratis

'Veelvraat' Irene Schouten wint op één dag de 3.000 meter in Heerenveen en de marathon in Enschede

Irene Schouten kende een uiterst succesvol weekeinde. De Noord-Hollandse won tijdens het World Cup kwalificatietoernooi op Thialf de 3.000 meter en 5.000 meter, zegevierde tussendoor (zaterdagavond) tijdens de marathon van Deventer en werd bovendien gekroond tot schaatser van het jaar 2022. Foto: ANP

Irene Schouten heeft ook de tweede wedstrijd om de Marathon Cup gewonnen. Enkele uren nadat de olympisch kampioene bij kwalificatiewedstrijden voor de wereldbeker in Heerenveen de 3000 meter had gewonnen, was ze in Enschede de beste van het marathonpeloton.

Schouten, die uitkomt voor Team AH Zaanlander, won de sprint van een groep van zo’n vijftien schaatssters. Ze hield Ineke Dedden en Maaike Verweij achter zich. Die bezetten in het klassement in omgekeerde volgorde de plaatsen twee en drie.

Bij de mannen was de Belg Bart Swings de beste. Hij was de snelste van een kopgroep van vijftien man en versloeg na 125 rondjes in de eindsprint Sjoerd den Hertog (tweede) en Harm Visser uit De Westereen (derde). Swings, olympisch kampioen op de massastart, nam ook de leiding in het klassement.

Bij de B-rijders werd Homme Jan de Groot uit Hilaard net als vorige week bij de eerste wedstrijd op de Jaap Edenbaan in Amsterdam tweede. Waar De Groot in Amsterdam nog voorrang moest verlenen aan Gert Wierda uit Burdaard, daar ging de zege in Enschede naar Leon Wenteler uit Pijnacker.

Nieuws

menu