Dit artikel is vandaag gratis

Verdediging van de Oranjedames oogt in aantrekkelijk duel vol fouten tegen Brazilië (3-3) opnieuw kwetsbaar

De Oranjedames vieren de 3-3 tegen Brazilië. Foto: EPA

Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal heeft in de tweede poulewedstrijd op de Olympische Spelen gelijkgespeeld. Na een ruststand van 1-1 werd het in een aantrekkelijk duel vol fouten tegen Brazilië 3-3.

Al na twee minuten schoot Vivianne Miedema de 1-0 binnen nadat ze knap de bal had aangenomen en wegdraaide bij een Braziliaanse verdedigster. Brazilië dacht vijf minuten later een penalty te mogen nemen vanwege hands, maar de VAR draaide de beslissing van de scheidsrechter terug vanwege buitenspel.

Nederland liet vervolgens de Braziliaansen het spel maken en verdedigde niet alert bij de gelijkmaker, na ruim een kwartier gemaakt door Debinha. Lieke Martens mocht na 25 minuten alleen op de Braziliaanse keeper af, maar haar doelpoging ging naast.

Door de vingers

Na een klein uur spelen kwam Oranje op 2-1 toen de Braziliaanse keeper Bárbara een ogenschijnlijk houdbare kopbal van opnieuw Miedema door haar vingers liet glippen. Van die voorsprong kon Nederland niet lang genieten want vijf minuten later veroorzaakte Stefanie van der Gragt een strafschop die benut werd door Marta voor de hernieuwde gelijkmaker.

Verdedigend geknoei en een slechte terugspeelbal van Nouwen zorgden er enkele minuten later voor dat invalster Ludmila Brazilië op voorsprong schoot. In het vervolg drong Nederland aan. Dominique Janssen schoot met een fraaie vrije trap in de 79e minuut de 3-3 binnen.

Volgende tegenstander

Brazilië was op de papier de lastigste tegenstander in de poule. Voor Oranje resteert dinsdag nog een wedstrijd tegen het zwakke China. Bij winst stuiten de ‘Leeuwinnen’ mogelijk op wereldkampioen de Verenigde Staten in de kwartfinale.

In de andere wedstrijd in de poule maakten China en Zambia er een doelpuntenfestijn van. De beide landen schoten echter weinig op met de 4-4 eindstand. De Zambiaanse aanvoerster Barbra Banda maakte net zoals in de met 10-3 verloren wedstrijd tegen Nederland een hattrick. Wang maakte voor China ook drie doelpunten.

De vier wedstrijden in deze poule F leverden tot nu toe 32 doelpunten op, een gemiddelde van 8 per duel. Nederland gaat in de tussenstand aan de leiding met evenveel punten (4) maar een iets beter doelsaldo dan Brazilië.

Nieuws

menu