Dit artikel is vandaag gratis

Zo verloopt de weg naar Wembley. Zwitserland als eerste nummer 3 zeker van vervolg op EK voetbal. Engeland en Tsjechië hebben in Londen aan gelijkspel genoeg

EK voetbal: de weg naar de finale. ANP Infographics

Engeland en Tsjechië treffen elkaar vanavond in de groepsfase van het Europees kampioenschap voetbal in Londen (21.00 uur) en beide landen hebben aan een gelijkspel genoeg om zich voor de volgende ronde te plaatsen. Zowel Engeland als Tsjechië heeft 4 punten, na een zege en een gelijkspel. Inmiddels is duidelijk dat het EK voetbal ook voor Zwitserland een vervolg krijgt.

De twee andere ploegen uit groep D, vice-wereldkampioen Kroatië en Schotland, treffen elkaar op hetzelfde tijdstip in Glasgow. Deze landen speelden een keer gelijk en kunnen hooguit nog op 4 punten komen. Landen die met 4 punten als derde eindigen in hun groep, hebben nog wel een aardige kans om ook naar de achtste finales te gaan.

Voor Zwitserland krijgt het EK voetbal een vervolg. De ploeg van bondscoach Vladimir Petkovic eindigde met 4 punten op de derde plaats in groep A. Door de resultaten van maandag in de poules B en C, is Zwitserland zeker van een plek bij de vier beste nummers 3 op dit EK. Het land speelt in de achtste finales tegen de winnaar van groep B (België), E of F.

Naast de nummers 1 en 2 van de zes poules gaan ook de vier beste nummers 3 door. Zwitserland heeft aan 4 punten genoeg om door te gaan. Wales kwalificeerde zich in groep A met 4 punten als nummer 2 rechtstreeks voor de achtste finales, omdat het doelsaldo beter was dan dat van Zwitserland. Wales neemt het zaterdagavond in Amsterdam op tegen Denemarken, dat aan 3 punten genoeg had om als tweede te eindigen in groep B. Finland en Rusland haalden ook 3 punten, maar hadden een minder doelsaldo dan de Denen.

Frankrijk, Zweden, Engeland en Tsjechië zijn evenals Zwitserland ook zonder te spelen maandag al zeker geworden van de laatste zestien. De landen, die hun derde wedstrijd nog moeten spelen, kunnen niet meer laatste worden in hun groep en hebben nu al 4 punten, waardoor ze ook doorgaan als ze onverhoopt op de derde plaats eindigen.

Finland eindigde boven Rusland als derde en mag nog hopen op een vervolg op het EK. Oekraïne heeft een iets grotere kans dan de Finnen om door te gaan. Oekraïne eindigde als derde in groep C met 3 punten. Het doelsaldo is iets beter dan dat van de Finnen (-1 tegen -2).


Nieuws

menu