Robert Mühren en de bal zijn al anderhalf jaar lang grote vrienden bij SC Cambuur.

Vijftig goals van Robert Mühren voor SC Cambuur: scoren uit alle hoeken en standen

Robert Mühren en de bal zijn al anderhalf jaar lang grote vrienden bij SC Cambuur. Foto: Henk Jan Dijks

Robert Mühren en doelpunten zijn sinds de komst naar Leeuwarden van de Volendamse aanvaller in de zomer van 2019 onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vrijdag zorgde hij voor een jubileum, door op bezoek bij Jong Ajax (1-1) zijn vijftigste treffer in dienst van SC Cambuur te noteren.

Het zijn haast duizelingwekkende cijfers die de 31-jarige Mühren noteert. Vijftig doelpunten in 52 wedstrijden. Een gemiddelde van een treffer per 92 minuten. En in het huidige seizoen zelfs van een treffer elke 85 minuten. Daarmee schaart Mühren zich in een illuster rijtje Europese spitsen die dit voetbaljaar meer doelpunten maakten dan ze wedstrijden speelden.

Dat zijn er niet veel. Robert Lewandowski bij Bayern München (26 uit 21), Zlatan Ibrahimovic bij AC Milan (14 uit 13) en Mirlind Daku (21 uit 18) bij KF Ballkani in Kosovo zijn er drie die het dit seizoen wel doen. Mannen als Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Erling Haaland en Kylian Mbappé komen vooralsnog niet aan de gemiddeldes van Robert Mühren van Cambuur. Ook al is een vergelijking maken in competitieniveau haast niet te doen.

Kunstje herhalen

Laten we de vijftig van Mühren er eens bij nemen. Zijn eerste treffer was 556 dagen geleden, op 16 augustus 2019 in het thuisduel met Go Ahead Eagles (5-0). Dit deed Mühren vanuit een strafschop, een kunstje dat hij deze wedstrijd nog een keer zou herhalen. In totaal verscheen Mühren in anderhalf seizoen achttien keer achter de bal bij een strafschop, waarvan hij er zestien raak schoot. De twee missers hadden geen consequenties. Op bezoek bij Volendam (0-4) en thuis tegen FC Dordrecht (5-0) werd gewonnen.

Lees ook: Punt in uitwedstrijd tegen Jong Ajax geeft SC Cambuur een bitterzoete smaak

Voor doelmannen viel er vorig seizoen geen peil op te trekken voor welke hoek Mühren kiest. Vier keer rechts, vier keer links. Dit seizoen is er zowaar een trend te signaleren. Van de zeven strafschoppen verdwenen er zes in de rechterhoek.

Wat opvalt is de ‘liefde’ van Mühren voor de eerste paal. Negen keer werkte hij op deze plek een voorzet vanaf de zijkant binnen

Dan blijven er nog 34 treffers over uit regulier spel, aangezien Mühren niet de man is die vrije trappen neemt. Wat opvalt is de ‘liefde’ van Mühren voor de eerste paal. Negen keer werkte hij op deze plek een voorzet vanaf de zijkant binnen. Alle keren kwam de voorzet van rechts. Acht keer uit open spel, één keer uit een hoekschop. Vijf keer met zijn favoriete rechterbeen, twee keer met zijn linkerbeen, twee keer met zijn hoofd.

Zelden van afstand

Opvallend is dat Mühren het zelden probeert van afstand. Statistisch gezien is de kans op een doelpunt uit een afstandsschot ook klein. Om precies te zijn 3,8 procent, berekende Tussen de linies al eens. Niet verwonderlijk dat Mühren dan ook alleen kiest voor een schot van buiten de zestien, als hij er zeker van is dat hem dat een doelpunt oplevert. Vier keer lukte het. Op bezoek bij MVV met een droge schuiver, thuis tegen Roda recht voor het doel en vorig seizoen tegen Jong PSV middels een schitterende stift met zijn linkerbeen. Zijn lob van afgelopen week tegen TOP Oss was de laatste goal van afstand.

Lees ook: Veerman en Mühren: Volendamse schutters op vruchtbare Friese grond

Over zichzelf zei Mühren meermaals geen goede kopper te zijn. Slechts drie keer scoorde hij namens Cambuur met het hoofd, waarvan de goal van twee maanden geleden tegen Excelsior verreweg de mooiste was. Daar bewees Mühren wél een goede kopper te zijn, maar het misschien gewoon liever niet te doen.

Vier keer met het hoofd, negen keer met links, 37 keer met rechts. De goalgetter rijgt de treffers aaneen in het geel en blauw

Dan zijn er nog van die impulsieve wereldgoals waar Mühren op kan vertrouwen. Denk aan de treffers vorig seizoen op bezoek bij NEC en Jong AZ. Het grootste wapen van de man die zichzelf omschrijft als een negen-en-een-half? Zijn slimme loopacties en zijn veelzijdigheid in afronden. Vier keer met het hoofd, negen keer met links, 37 keer met rechts. De goalgetter rijgt de treffers aaneen in het geel en blauw van SC Cambuur. Veel effectiever zijn ze er in Leeuwarden de afgelopen 57 jaar niet geweest in de punt van de aanval.