Voorbereiding van SC Cambuur op rentree in de eredivisie is door coronavirus een beproeving, wel 4-0 winst in oefenduel met Team VVCS

De voorbereiding van SC Cambuur op het eredivisieseizoen is een zware beproeving. De club is er niet in geslaagd corona buiten de deur te houden en speelde dinsdag pas zijn vierde oefenduel tegen Team VVCS (4-0).

Sam Hendriks stuit op doelman Thom Jonkerman van Team VVCS en kwam bij absentie van Tom Boere niet tot scoren.

Sam Hendriks stuit op doelman Thom Jonkerman van Team VVCS en kwam bij absentie van Tom Boere niet tot scoren. Foto: Henk Jan Dijks

En dan was er nog het overlijden van oud-speler Jergé Hoefdraad, die van 2015 tot 2017 uitkwam voor de Leeuwarder club. ,,Het is een oud-speler van mij en dat heeft er behoorlijk ingehakt. Dat zijn verschrikkelijke dingen”, zei trainer Henk de Jong, na het vierde oefenduel in de voorbereiding. Anderhalve week voor de rentree in de eredivisie en de start van de competitie tegen FC Groningen. ,,Ik ben blij dat we weer eens tegen een ander shirtje hebben kunnen spelen.”

Nadat aan het begin van de voorbereiding FC Twente en FC Dordrecht oefenduels vanwege corona moesten afblazen, was Cambuur afgelopen vrijdag zelf aan de beurt om het oefenduel met FC Emmen vanwege het virus te cancelen. ,,We hebben het twee jaar buiten de deur kunnen houden, maar nu is het binnen”, zei De Jong. ,,We doen er alles aan om het te voorkomen, maar staan machteloos. Waarschijnlijk is het via de vrouw van een speler, die boodschappen heeft gedaan, binnen gekomen.”

Nieuwe besmetting

De clubleiding besloot de selectie na het trainingskamp in Epe drie dagen vrij te geven, om het aantal besmettingen terug te dringen. Toch kwam er afgelopen zondag een nieuwe corona besmetting bij, waardoor Tom Boere de competitiestart zal missen. ,,Ik maak me wel zorgen. Vooral privé. Er zijn echt jongens die er behoorlijk ziek van worden en dan is het een ander verhaal.” De Jong miste gisteren nog zes spelers, maar begroette Calvin Mac-Intosch en Marco Tol weer binnen de lijnen en kon daardoor met pijn en moeite een elftal van spelers van de A-selectie samenstellen.

Zo speelde Tol op rechts in de defensie om zijn longen niet te veel op de proef te stellen, Alex Bangura als linkerspits en Doke Schmidt als linksback. ,,Het is een hele beproeving, maar dan ben ik op mijn best”, zei Henk de Jong. ,,Na een maand is het wel weer over, maar we krijgen het hartstikke zwaar, want de tegenstanders jagen ons alle kanten op. Daar doe ik ook niet moeilijk over. We zijn druk bezig om er iets op te verzinnen hoe we gaan spelen en wat er anders moet. En de jongens ook. Want een kat in het nauw maakt soms rare sprongen.”

Wel kwaliteit

Het is ook de bedoeling dat er versterking van buiten komt, maar daarover was nog geen duidelijkheid. „Daar zijn we mee bezig, maar het moet wel kwaliteit zijn”, benadrukte de Drachtster oefenmeester, die wat dat betreft niet hoeft te winkelen bij het werklozenteam van de spelersvakbond. ,,Het moet wel dertig procent beter dan vandaag. Er moeten stappen bij en het niveau moet omhoog, maar we kunnen niet toveren.” Komend weekeinde speelt Cambuur in België tegen Waasland-Beveren, een club van het tweede niveau. ,,Ik ben blij dat we weer eens negentig minuten kunnen maken”, zei De Jong.

SC Cambuur – Team VVCS 4-0 (1-0). 3. Hoedemakers 1-0, 61. Offerhaus 2-0 (e.d.), 66. Breij 3-0, 79. Doodeman 4-0.

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Tol, Mac-Intosch, Schouten en Schmidt; Breij, Hoedemakers en Paulissen; Doodeman, Hendriks en Bangura.