Dit artikel is vandaag gratis

9-0 de boot in. Hoe verder met SC Cambuur? 'Snel vergeten', zegt 'ervaringsdeskundige' Jan Bruin. 'Focus je op je taak', is het advies van sportpsycholoog Nieske Witteveen

SC Cambuur-doelman Sonny Stevens legt na de 9-0 nederlaag tegen Ajax een bemoedigende arm om Doke Schmidt. Foto: ANP

SC Cambuur verloor zaterdagavond in de Johan Cruijff ArenA met 9-0 van Ajax. Hoe ga je met zo’n verpletterende nederlaag om? We vroegen het ‘ervaringsdeskundige’ Jan Bruin en sportpsycholoog Nienke Witteveen.

Wat hij zich nog herinnert van de oorwassing op vrijdagavond 23 mei 2003 in Deventer? „Dat het 10-0 werd. Uiteraard. Dat Ugur Yildirim zes keer scoorde. En dat ik me enorm schaamde.” Jan Bruin (51) speelde 433 wedstrijden in het betaalde voetbal, maar nimmer kleurde de avond zo zwart en treurde de hemel zo zacht dan die avond in de Adelaarshorst.

Op de training maandagochtend van de Cambuur Oldstars (met Bruin als docent) werd de 10-0 van achttien jaar geleden vanzelfsprekend weer van stal gehaald. „Maar het zijn twee totaal losstaande verhalen”, vindt Bruin. „Rob McDonald was destijds de trainer en nam het veel te gemakkelijk op. Als we op vrijdagavond kansloos verloren, gaf hij ons net zo gemakkelijk zaterdag en zondag vrij. Dat kan natuurlijk niet.”

Met opzet

Toen al werd er gefluisterd dat sommige spelers - specifiek zij die de trainer volledig beu waren - de wedstrijd met opzet hadden laten lopen. Bruin, die tegenwoordig zijn hoofdtrainerschap bij zaterdag eersteklasser Balk combineert met zijn werk als scout van het eerste elftal van Cambuur, heeft nog altijd zo z’n twijfels. „Als het is gebeurd, dan is dat volledig langs mij heen gegaan. Ik zou zoiets in ieder geval nooit doen.”

Volgens Bruin, all-time topscorer van Cambuur, zijn de 10-0 van Deventer en de 9-0 van Amsterdam onvergelijkbare grootheden. „Het zat in 2003 al heel lang niet lekker in onze selectie. Veel onenigheid op de training en dan waren de uitbarstingen ook nog net op de momenten dat Omrop Fryslân met een camera bij de training aanwezig was. Zag je ‘s avonds alles terug op de tv. Maar met het team van nu is helemaal niets mis, dat is een geweldige groep. Dat is een heel ander verhaal. Ajax zit in een flow en dan kan het voorkomen dat dit gebeurt. Die wedstrijd in Deventer was een wanprestatie van ons, maar deze jongens hoeven zich helemaal nergens voor te schamen. Het is een incident. Snel vergeten.”

Focus op taak

Oké. Vergeten dus. Maar gaat dat zo gemakkelijk? We vroegen het sportpsycholoog Nieske Witteveen (32) uit Leeuwarden . Ja, het kan. Maar voorwaarde is wel dat de focus bij de spelers nu volledig op het ‘spelletje’ is en niet bij winst of verlies, of goed en slecht.

Dat is wat er mis ging in Amsterdam, vermoedt Witteveen. „Als je het idee hebt dat je de controle over de wedstrijd aan het verliezen bent, dan is je eerste reactie als speler: ik moet een stap harder lopen. Maar doe je dat en het lost niets op, dan verlies je de controle nog meer. Ik denk dat de spelers van Cambuur gedacht hebben: wat overkomt ons hier allemaal? Dat is het moment dat het helemaal misgaat. Dan heb je niet meer de focus op het spel, maar ben je alleen maar bezig met overleven.”

De kunst is elke wedstrijd als een losstaand verhaal te beschouwen. „Daarvoor was alles oké, dus laat die 9-0 niet meewerken. Dat lukt alleen als je erin slaagt de focus terug te pakken. Dat is het allerbelangrijkste. Focus je niet op winnen of verliezen, maar op lekker spelen en op je taak. Lukt dat, dan komt het resultaat vanzelf.”

Dat voetbal een teamsport is kan helpen om niet te lang te blijven hangen in de 9-0. „Je hebt iemand naast je nodig die een arm om je schouders kan leggen als het even niet lukt. Maar er is ook een andere kant. Als een of twee spelers de schouders bij een nieuwe tegenslag zichtbaar laten hangen, kunnen ze de rest van het team meetrekken.”

Het is ‘bal’ in Groningen

Bruin is er zeker van dat dat laatste niet zal gebeuren. „Deze groep steekt, samen met de technische staf, zo goed in elkaar. Ze blijven altijd rustig. Ook als ze achter komen weten ze precies wat ze moeten doen.”

Hoe het in 2003 verder afliep? „De dag erna stond ons jaarlijkse uitje gepland. We zijn bij elkaar gaan zitten en hebben gezegd: ‘Wat moeten doen?’ Uiteindelijk hebben we het uitje laten doorgaan, maar niet in Leeuwarden. Dat leek ons toch niet zo verstandig.”

24 uur na de grootste zeperd in de geschiedenis van Cambuur is het daarom ‘bal’ in Groningen. Bruin: „We zijn helemaal los gegaan. Ik denk dat dat goed is geweest, want een week later wonnen we de laatste wedstrijd van het seizoen thuis met 2-0 van Volendam. Iedereen was zich ervan bewust dat we iets recht te zetten hadden.” Ook Jan Bruin, die in de eerste helft bij 0-0 trouwens nog wel een strafschop mist.

Rob McDonald maakt dat alles trouwens al niet meer mee. Hij heeft midweeks zijn congé gekregen.

Nieuws

menu