Voorspelbaar, een EK voetbal? Nee hoor, ook een kenner kan zich elke wedstrijd vergissen | Column

Jarenlang was mijn gedachte dat het zijn van zelfbenoemd voetbalkenner bevestigd kon worden middels deelname aan een EK voorspellingspool.

Europees kampioen Italië.

Europees kampioen Italië. Foto: ANP

Sommige zaken zijn lastig te voorspellen. Neem nu het Europees kampioenschap voetbal dat zondag ten einde kwam. Jarenlang was mijn gedachte dat het zijn van zelfbenoemd voetbalkenner bevestigd kon worden middels deelname aan een EK voorspellingspool. Een leuke bezigheid om aan te tonen hoe goed je de ploegen kent en van welke landen je een stuntje verwacht.

Maar na deze zomer, die nog in volle gang is, weet ik wel beter. Voorspellen is niet weggelegd voor de mannen en vrouwen die zichzelf zien als kenners van een bepaalde sport. Met de finale van gisteren erbij is het mij dit toernooi geen enkele keer gelukt om een uitslag goed te voorspellen. Dat is dus een totaal van 56 verkeerde voorspellingen. Op rij. Doe mij dat maar eens na.

Bondscoach

Andere dingen zijn makkelijker te voorspellen. Bijvoorbeeld als het gaat om wie de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal moet worden. Dat is na de periode Bert van Marwijk een eitje gebleken.

Natuurlijk kwam Louis van Gaal als zijn opvolger en natuurlijk deed de KNVB na zijn vertrek ook weer een beroep op andere oudgedienden als Guus Hiddink en Dick Advocaat. Toen het land om Ronald Koeman schreeuwde, kwam Ronald Koeman. En toen het land schreeuwde om vooral niet Frank de Boer te nemen, stelde de KNVB Frank de Boer aan.

In Zeist denken ze namelijk niet te moeilijk. Een coach moet uit Nederland komen, een grote naam hebben en op dat moment beschikbaar zijn. En bij wie kom je dan uit in een tijd dat het handjevol Nederlandse coaches met enige naam al bezet is? Inderdaad: Louis van Gaal. Wat knap gedacht weer in Zeist. Lekker innovatief en op de lange termijn met een coach die zeventig jaar is als hij begint aan zijn derde termijn als bondscoach.

Niet dat ik Van Gaal een slechte coach vind. Integendeel. Maar je kunt zo uittekenen wat er gebeurt. Van Gaal wil anders voetballen dan zijn voorganger, botst met een sterspeler, botst met de media en is na het WK in Qatar weer vertrokken. Als dat WK überhaupt gehaald wordt.

Henk de Jong

Juist nu was het goed geweest om met iets verrassends te komen. Een man die aanvallend voetbal predikt, niet gehinderd is door enige clubvoorkeur, geliefd is in het land, de spelers de waarheid durft te zeggen en die heeft bewezen om een groep niet alleen langs het veld dicht bij elkaar te kunnen brengen, maar ook in het veld. En die als teamuitje lekker een middagje gaat paintballen, gevolgd door een stevige derde helft in zijn eigen achtertuin. Ik heb het natuurlijk over Henk de Jong.

Cambuursupporters kunnen gerust ademhalen. Mijn voorspellingen in de voetballerij komen zelden uit. Zo werkt dat in de wereld van voorspellers. Degene met de minste kennis van zaken staat bovenaan. Vraag dat maar aan mijn collega’s van het Friese journaille die alles weten van wielrennen.

Met vriendelijke groeten, de drager van de gele trui in de Tour de France-pool van 2021.

Reageren? Stuur dan een e-mail naar sport@frieschdagblad.nl