Matej Vydra heeft nog wat recht te zetten op Wembley en krijgt een kans met Tsjechië

In de rubriek EKsklusyf werpt het Friesch Dagblad elke dag licht op een persoon van een deelnemend land aan het Europees kampioenschap voetbal. Vandaag op een Tsjech die wel vaker getuige is van historische doelpunten.

Che Adams (links) van Schotland in duel met Matej Vydra, tijdens de wedstrijd Tsjechië - Schotland dit EK.

Che Adams (links) van Schotland in duel met Matej Vydra, tijdens de wedstrijd Tsjechië - Schotland dit EK. Foto: ANP

Niemand op Vicarage Road vermoedt op 12 mei 2013 dat ze getuige zullen zijn van een van de meest bizarre ontknopingen die het voetbal ooit heeft meegemaakt. Watford ontvangt op deze vroege zondagmiddag Leicester City en op het spel staat een plek in de finale van de playoffs. Daar, op Wembley, ligt een ticket klaar voor toegang tot de Premier League.

Het duel zal de geschiedenisboeken ingaan door de allerlaatste actie van de wedstrijd. Leicester City heeft het heenduel met 1-0 gewonnen en die score staat na 95 minuten ook op het scorebord in het voordeel van Watford. Een verlenging is aanstaande, als Watford-speler Marco Cassetti licht contact maakt met Anthony Knockaert van Leicester City. Die gaat naar de grond: strafschop.

Miljoenen ponden

Op Vicarage Road weet men hoe laat het is. Benut Leicester City deze strafschop, dan zit het seizoen voor Watford erop en rest ze nog een seizoen op het tweede Engelse niveau. En dat is alleen nog het gevolg van een nederlaag op sportief niveau. Op financieel niveau speelt er meer: geen promotie naar de Premier League scheelt miljoenen ponden aan extra inkomsten.

Knockaert zelf gaat achter de bal staan. Volstrekt tegen de ongeschreven wetten van het voetbal in, maar de man die even eerder zo goedkoop aan een strafschop is gekomen barst van het zelfvertrouwen. De stand is 2-1 voor Watford en hij heeft niet alleen de 2-2 op de schoen, maar ook de overwinning van dit tweeluik. Nooit lag er meer druk op zijn schouders dan op dit moment.

De strafschop is beroerd en doelman Manuel Almunia brengt redding, maar geeft wel een rebound weg. Knockaert denkt de bal in tweede instantie het doel in te tikken, maar stuit weer op de Spaanse doelman. De bal wordt weggewerkt en Vicarage Road ontploft. De wedstrijd is gered. Voor nu. Er komt nog een verlenging. Maar dan valt de bal ineens voor de voeten van een speler van Watford. Het is de 97e minuut van de wedstrijd en de counter begint.

Vorm

Voorin staat Matej Vydra te kijken. De 21-jarige aanvaller verkeert in de vorm van zijn leven. Hij wordt geboren in Chotebor in voormalig Tsjecho-Slowakije en begint daar op zijn vijfde ook met voetballen bij de plaatselijke amateurclub. Als hij elf jaar oud is, pikt Vysocina Jihlave hem op, waar hij in 2008 op zestienjarige leeftijd debuteert in het eerste elftal. Daar maakt hij uiteindelijk vijf goals in 27 wedstrijden, waarna Banik Ostrava hem oppikt.

Daar wordt hij na een seizoen uitgeroepen tot ‘revelatie van het jaar’ door de Tsjechische pers. Udinese heeft in de zomer van 2010 drie miljoen over voor het Tsjechische talent, maar in Italië gaat het moeizaam. Ook een verhuurperiode bij Club Brugge, een seizoen later, heeft niet het gewenste effect. Maar als hij in 2012 wordt verhuurd aan Watford, gaat het lopen.

Mede dankzij Vydra is Watford in deze positie gekomen. Met 22 treffers wordt hij verkozen tot speler van het jaar in The Championship, het tweede Engelse niveau. Tegen Leicester City buigt hij op deze zondagmiddag eigenhandig de achterstand om. Eerst door voor rust uit de draai fraai raak te volleren, na rust door een combinatie door het hart van de defensie beheerst af te ronden.

Teruglegt

Nu is hij toeschouwer, als hij zit dat na de redding van Almunia de bal bij teamgenoot Ikechi Anya terecht komt. Die sprint met de bal aan zijn voet naar de zijlijn en speelt de bal door op Fernando Forestieri. Die heeft op zijn beurt een voorzet in huis richting de tweede paal waar Jonathan Hogg de bal met het hoofd teruglegt.

Daar staat Vydra, maar in zijn ooghoek ziet hij dat Troy Deeney aan komt stormen. Hij maakt ruimte voor zijn collega-aanvaller en ziet dat die de 3-1 in de touwen jaagt. Vicarage Road ontploft, Watford staat op Wembley na een onwaarschijnlijke slotminuut. De beelden gaan de hele wereld over.


Laatste minuut

Watford redt het niet in de finale en verliest, na verlenging, met 1-0 van Crystal Palace. Maar nog vaak wordt Vydra, 29 jaar inmiddels en speler van Burnley in de Premier League, nog herinnerd aan die bijzondere dag. Over zijn twee goals gaat het nooit, maar altijd over die laatste minuut. ,,We hebben als team nog wel eens contact en zijn het er allemaal over eens dat er een film gemaakt moet worden van deze wedstrijd”, zei hij onlangs. ,,Die laatste tien minuten waren vrij ongewoon.”

Een week geleden was hij opnieuw getuige van iets bijzonders, namelijk het vanaf de middenlijn gescoorde doelpunt van zijn teamgenoot Patrik Schick. De Tsjechen hopen vanavond Engeland pijn te doen en Vydra hoopt op zijn moment. Doen wat in 2013 niet lukte. Winnen op Wembley. Al is een puntje ook genoeg.