WK korfbal in Kalverdijkje: Afscheidsweekeinde met een lach én een traan

Voor de achtste en laatste keer is Leeuwarden dit weekeinde toneel van het WK korfbal tot negentien jaar. Het slotakkoord in Sportcentrum Kalverdijkje, waar voor het eerst een officiële wereldtitel te vergeven is, zorgt daarom bij menigeen voor zowel een lach als een traan.

Het nationale team van Hongarije tijdens de openingsceremonie van het eerste officiële WK korfbal voor spelers en speelsters tot negentien jaar in Leeuwarden.  Foto: Marchje Andringa

Het nationale team van Hongarije tijdens de openingsceremonie van het eerste officiële WK korfbal voor spelers en speelsters tot negentien jaar in Leeuwarden. Foto: Marchje Andringa Foto: Marchje Andringa

Natuurlijk, écht afscheid nemen bestaat niet. En dankzij moderne communicatiemiddelen als WhatsApp is qua het houden van contact tegenwoordig ook een hoop mogelijk. Maar wanneer Atilla Fejes (18) en Róbert Szélyes (18) Fryslân net als de andere buitenlandse WK-deelnemers morgenavond na afloop van de finale weer verlaten, komen ze voorlopig niet terug. ,,En dat vinden we enorm jammer.”

Vandaar dat beide Hongaren volop genieten van de beperkte tijd op Friese bodem. Samen met de andere leden van het nationale team. En bij hun gastgezin: de familie Van Dijk-Silvius uit Aldtsjerk. ,,Twee jaar geleden vroeg de organisatie ons als K.F. De Wâlden om tijdens het toernooi een nationaal team op te vangen”, zegt Susan Silvius, zittend in de kantine van het Kalverdijkje. ,,Dat wilden we wel.” Vanuit haar functie als secretaris bij de club zette ze het geheel samen met de andere bestuursleden in gang. Gastgezinnen werden geregeld, hun voorraadkasten van voldoende extra eten voorzien. ,,We waren er helemaal klaar voor.”

Hongaarse junioren

Enig probleem: de ploeg uit Mongolië – die bij de diverse families in Aldtsjerk, Oentsjerk en Hurdegaryp zou verblijven – kwam nooit opdagen. ,,Daarom wilden we een jaar later een land waarvan we zeker wisten dat het team ook daadwerkelijk zou gaan komen.”

Dat werd uiteindelijk Hongarije. ,,En na de geslaagde editie van 2018 gaven de spelers en speelsters bij de organisatie aan dat ze dit jaar wéér bij gastgezinnen wilden worden ondergebracht”, zegt Silvius, wier zoon Jorrit (19) en dochter Marlou (17) ook aan de korfbalsport zijn verslingerd. ,,De voorkeur ging uit naar De Wâlden. Het was hun blijkbaar net als ons erg goed bevallen.”

En zo kan het dat deze vrijdagochtend met Fejes en Szélyes ‘gewoon’ weer twee Hongaarse junioren aanschuiven bij het tafeltje waaraan Silvius haar verhaal doet. De eerste wedstrijd tegen de Belgen (22-3 nederlaag) zit er inmiddels op.

,,Een zware tegenstander om mee te beginnen”, erkent Fejes in goed Engels. Hij lacht. ,,Maar we hebben ons best gedaan. Vorig jaar beëindigden we het toernooi als achtste. Het zou mooi zijn als we dat kunnen herhalen of misschien zelfs wel verbeteren.”

Kleine sport

Korfbal is – zo benadrukken Fejes en Szélyes – in Hongarije een kleine sport. Dat ze er via hun middelbare school in Boedapest kennis mee maakten en uiteindelijk doordrongen tot het nationale team, was dus allerminst vanzelfsprekend.

Morgen is @KFdeWalden opnieuw weer aanwezig om 'onze' Hongaren aan te moedigen! Wedstrijd tegen Nederland (pff...) om 10.15 uur. @U19WKC @frieschdagblad https://t.co/hv5r6nWqH7

— Jaap Venema (@jaapvenema) April 19, 2019

,,Heel weinig Hongaren weten wat de sport inhoudt”, stelt Szélyes. Fejes knikt. ,,En weinig bekendheid betekent weinig competitie. Daarom vinden we zo’n jaarlijks uitstapje naar Nederland, waar korfbal a way of life is, ook zo leuk.”

Supporters @KFdeWalden laten zich horen bij openingceremonie van het WK korfbal onder de 19 @U19WKC @frieschdagblad pic.twitter.com/xqyM3yuvD0

— Jaap Venema (@jaapvenema) April 19, 2019

Aan alles komt echter een eind. Want nu het WK voor spelers en speelsters tot negentien jaar als officiële titelstrijd onder de paraplu van de Internationale Korfbalfederatie (IKF) verder gaat, is Leeuwarden niet langer vaste plaats van handeling en wordt het toernooi dat de voorbije 22 jaar op verschillende locaties in Fryslân werd gehouden, nog maar eens per vier jaar georganiseerd. ,,Jammer”, vindt Silvius. ,,Je bouwt door het zijn van gastgezin immers een band met zo’n land als Hongarije op. Bovendien werd het toernooi hier altijd perfect georganiseerd. Of dat ergens anders ook zo gaat zijn, valt te bezien.”

Bowlen

,,Inderdaad”, haakt Fejes in. ,,Met name de gastvrijheid van de gezinnen die ons onderdak bieden, is fijn. We komen niks te kort, omdat iedereen hier van korfbal houdt. Zoiets krijg je op een andere plek niet zomaar weer voor elkaar, al biedt de nieuwe toernooiopzet ook kansen voor andere landen.” Szélyes: ,,Wat is er nou mooier dan de bekendheid van de sport te vergroten door een wereldkampioenschap te organiseren?”

De vraag stellen, is ’m beantwoorden. ,,Maar nu is iedereen nog in Fryslân en gaan we daar samen van genieten”, besluit Silvius. ,,Zaterdag organiseren we een feestavond in het café en vanavond laten we de jongens voordat ze gaan bowlen kennismaken met de Nederlandse keuken. Nee, geen stamppot, maar wél pannenkoeken met spek.” Lachend: ,,Ik heb me laten vertellen dat Hongaren alles lusten, dus dat komt vast goed.”

Nieuws

menu