Wat Heerenveen, in aanloop naar de play-offs, nog kan leren uit een boek van tachtig jaar oud

Kampioenscompetities, beslissingswedstrijden, nacompetities, play-offs. Heerenveen werd in de 102-jarige geschiedenis regelmatig - en met wisselend succes - ‘opgeroepen’ om het seizoen te komen verlengen. Nu de club een volgende proeve van bekwaamheid mag afleggen een overzicht in vogelvlucht.

Het Abe Lenstra Stadion, 30 mei 1990. Door een 2-0 thuisoverwinning op Emmen in de finale van de nacompetitie promoveert sc Heerenveen voor het eerst in de historie van de club naar de eredivisie. Stanley MacDonald (2) feliciteert trainer Fritz Korbach, die op de schouders zit van Lubbe van Dijk (links) en Richard Goulooze. Rechts aanvoerder Pieter Bijl.

Het Abe Lenstra Stadion, 30 mei 1990. Door een 2-0 thuisoverwinning op Emmen in de finale van de nacompetitie promoveert sc Heerenveen voor het eerst in de historie van de club naar de eredivisie. Stanley MacDonald (2) feliciteert trainer Fritz Korbach, die op de schouders zit van Lubbe van Dijk (links) en Richard Goulooze. Rechts aanvoerder Pieter Bijl. Foto: ANP

Eerst afrekenen met AZ en vervolgens met FC Utrecht of Vitesse. Zo luidt de opdracht waar Heerenveen in de komende play-offs om een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League voor staat. Slaagt de ploeg in die missie, dan speelt het komend seizoen voor het eerst na tien jaar weer Europees voetbal. Het zou een onverwacht mooi einde zijn van een roerig seizoen, een seizoen waarin de hoofdtrainer (Johnny Jansen) moest wijken, een seizoen met een recordserie aan aaneengesloten nederlagen, een seizoen waarin de doelpunten lange tijd duur waren, een seizoen waarin het degradatiespook om de hoek kwam kijken, maar uiteindelijk ook een seizoen dat op een alleszins redelijke achtste plaats werd afgesloten.

Nieuws

menu