Wat goed is, komt snel. Spanjaard Pedro 'Pedri' González López bewijst dat een toptalent niet altijd een carrièreplanning nodig heeft

In de rubriek EKsklusyf werpt het Friesch Dagblad elke dag licht op een persoon van een deelnemend land aan het Europees kampioenschap voetbal.

Pedro González López tijdens een training.

Pedro González López tijdens een training. Foto: EPA

Als talentvol voetballer bewandel je doorgaans een zorgvuldig uitgestippeld carrrièrepad. Je begint bij een amateurclub, komt in de jeugdopleiding van een bvo (betaaldvoetbalorganisatie, red.) terecht en als je goed genoeg bent om alle teams te doorlopen lonkt uiteindelijk het debuut in het eerste elftal. Pas daarna kan, mits mogelijk, gedacht worden aan de volgende stap. En wellicht het nationale team.

Zo’n proces kost doorgaans enkele jaren. Logisch dus dat de meeste teams die deze zomer op het EK actief zijn voornamelijk uit twintigers en dertigers bestaan. Zij mogen hun kunsten na een weg vol bloed, zweet en tranen voor de eerste (of zoveelste) keer op het hoogste Europese voetbalpodium vertonen, maar komen daar ook enkele talentvolle tieners tegen.

Las Palmas

Tot die categorie kan Pedro González López zeker worden gerekend. Twaalf maanden geleden streed de achttienjarige Spanjaard met zijn toenmalige club Las Palmas nog tegen degradatie naar de Spaanse derde divisie, inmiddels is hij de revelatie van Ronald Koemans FC Barcelona en ook niet meer weg te denken uit het Spaanse nationale team, dat dinsdag na strafschoppen werd uitgeschakeld door Italië.

Beter bekend onder zijn voetbalnaam Pedri, zoals we hem in het vervolg van dit artikel ook noemen, bracht de aanvallende middenvelder zijn landgenoten de voorbije weken in vervoering. Hij speelde alles, werd de jongste Spanjaard die ooit op een EK speelde en de jongste speler ooit in de knock-outfase van het toernooi.

Vergelijking met Iniesta

Bondsoach Luis Enrique vergeleek hem na zijn foutloze negentig minuten tegen Italië zelfs al met de ‘grote’ Andrés Iniesta, aan wiens hand tussen tussen 2008 en 2012 drie hoofdprijzen op rij (EK, WK, EK) werden veroverd. ,,Ik heb nog nooit een achttienjarige zo zien spelen op een eindtoernooi.”

Meest bijzonder aan Pedri’s verhaal is evenwel de vlucht die zijn carrière het afgelopen jaar heeft genomen. Hij groeide op op Tenerife, als zoon van een restauranteigenaar, en speelde het grootste deel van zijn leven voor Juventud Laguna, de grootste club van het eiland. Totdat het pas naar de Segunda Divisíon gedegradeerde Las Palmas hem in 2018 naar Gran Canaria haalde.

Vijf miljoen euro

Daar tekende Pedri op 15 juli 2019 op zestienjarige leeftijd zijn eerste profcontract en maakte hij, ondanks dat de prestaties van de club tegenvielen, veel indruk. Zodanig dat FC Barcelona besloot de groeibriljant alvast vast te leggen, voor het (gezien zijn huidige marktwaarde) luttele bedrag van vijf miljoen euro.

Na eerst nog een seizoen in de relatieve luwte van Las Palmas vertoeft te hebben, werd Pedri vorig jaar zomer definitief naar Camp Nou overgeheveld. Tijd om rustig te wennen aan het hogere niveau was er echter nauwelijks. Trainer Ronald Koeman liet hem op 17 oktober debuteren in La Liga en nadat hij drie dagen later tijdens zijn eerste Champions League-duel meteen een doelpunt maakte, had Pedri zijn plek veroverd. Het resultaat? 37 competitieduels.

Toernooi om nooit te vergeten

Voor bondscoach Luis Enrique reden genoeg om een plaatsje in de EK-selectie in te ruimen voor de beloftevolle youngster. Verrassender was het feit dat die hem tijdens de eerste groepswedstrijd tegen Zweden direct in de basis zette. Pedri greep de kans met beide handen aan en speelde een toernooi om nooit te vergeten.

Enige smetje is het eigen doelpunt vanaf 45 (!) meter dat hij in de achtste finale tegen Kroatië maakte, hoewel die fout vooral op het conto van doelman Unai Simón te schrijven viel. En ach, beslissend was het niet. Pijnlijker was de gestrande poging uitschakeling te voorkomen tegen Italië. Al mag je dat misschien ook niet van een achttienjarige verwachten.