Weelde van de overwinning tegen SC Joure erg wenselijk voor Be Quick Dokkum: 'Wij moeten veel jeugd inpassen'

Een wenselijke winst stond zaterdag bij de wedstrijd in de tweede klasse I tussen Be Quick Dokkum en SC Joure op het spel. De gasten bleven puntloos, de thuisploeg vierde de eerste, zelfs royale winst: 4-0.

Rudmer Loonstra gooit er namens Be Quick Dokkum een versnelling in, waardoor Tjalling Terpstra (r) het nakijken heeft.

Rudmer Loonstra gooit er namens Be Quick Dokkum een versnelling in, waardoor Tjalling Terpstra (r) het nakijken heeft. Foto: Jan Spoelstra

Twee ploegen op het veld die de weelde van een eerste winst wel konden gebruiken, al was het alleen maar vanwege het zo noodzakelijke zelfvertrouwen. Twee trainers die als twee schippers moesten roeien met te weinig riemen. De herfst toonde zaterdag op het met bomen omringde Tolhuiscomplex opnieuw zijn zachtaardige kant. Geen bruingekleurde bladeren op het kunstgrasveld als boodschappers van een naderend verval. Wel voetballers van lagere teams aan houten tafels op het terras die alvast het Oktoberfest uit Beieren vierden.

In zekere zin zou je kunnen zeggen dat de ‘maaitiid’ op het veld regeerde als je de leeftijd van de tweeëntwintig voetballers als norm nam. Alleen Sipke Visser van SC Joure was een dertiger. Jeugd dus die aan beide kanten wel een opkikkertje konden gebruiken in de vorm van de nog ontbrekende, volle winst. Maar dan moet vrouwe Fortuna wel meereizen natuurlijk. En juist dat geluk ontbrak bij de groen-witte gasten uit het dorp van Douwe Egberts. De wedstrijd was amper drie minuten oud toen spits Rudmer Loonstra de eerste halve kans binnen schoot. En dat ook nog met zijn linkerbeen. Na dertig minuten was het al 3-0.

Spook van blessures

Het spook van veel blessures waart rond op de amateurvelden in Friesland. Veel te vroeg in het seizoen natuurlijk en voeg daar nog eens een aantal spelers aan toe die in die winterslaap andere interesses kregen. Trainer Dick Schuurman van SC Joure kan erover meepraten als trainer van SC Joure sinds het seizoen 2019-2020. ,,Der binne by ús in pear ophâlden yn de ‘corona’ tiid. Gjin nocht mear oan foetbal, se wienen der wol klear mei. En dan ha wy it oer jonges fan in jier as 23.’’

In totaal stopten er volgens Schuurman vier spelers bij SC Joure en daarmee was de gifbeker nog niet leeg voor de trainer. Afgelopen donderdag liep spits Axel van der Niet een liesbreuk op terwijl Johannes Agricola een spier verrekte. Ook de eerste keeper is geblesseerd en daarnaast is basisspeler Jacob Lubbers vanwege schoolverplichtingen niet altijd beschikbaar.

Door dit alles voelt Schuurman zich een beetje een roeier zonder riemen want de ambities waren er wel. ,,Us doel wie sa gau mooglik nei de earste klas. Mar no is dat bysteld fansels. Der sieten hjoed trije A-junioaren op de bank. Handhave is no it doel want it probleem by ús is dy bal tusken de peallen te krijen. Dat klinkt in bytsje negatyf, mar it is wol realistys.’’

Knieproblemen

Bij de thuisploeg zijn de problemen samen te vatten rondom het begrip knieproblemen en dat betekent vaak een langdurige afwezigheid. Zes spelers ontbraken waarvan vier met knieblessures terwijl de eerste doelman nog een schorsing van een tegen vv Hardegarijp opgelopen rode kaart uitzit. Met name de afwezigheid van Piet Raap was merkbaar, aanvoerder en een onmisbaar rustpunt volgens spits Rudmer Loonstra.

De 26-jarige Loonstra is sinds twee jaar bij Be Quick, maar woont al vijf jaar in Dokkum. Een telefoontje van trainer Mark Bosma en de gesprekken die hij daarna had deden hem besluiten Buitenpost in te ruilen voor de zaterdagclub in Dokkum. En hier was corona op een andere manier van invloed: ,,Ik krige tiid om nei te tinken en doe tocht ik wêrom net? Moai op it fytske der hinne.’’ De in Westergeest opgegroeide Loonstra speelde in de jeugd al bij Buitenpost en daarna in de jeugd van sc Heerenveen. Twee jaar Drachtster Boys en vier jaar Buitenpost later nu dus spits in Dokkum.

Jeugd inpassen

Ook Bosma heeft net als Schuurman de doelstellingen bijgesteld. Hij noemt namen van vier belangrijke spelers op die door knieblessures die dit seizoen structureel langdurig afwezig zijn. Reden om te stellen. ,,Wij moeten veel jeugd inpassen nu, een plek bij de eerste vijf zou al mooi zijn.’’ In ieder geval moet het optreden van tweede doelman Nanning Bulthuis hem moed geven. Aanvankelijk te zenuwachtig lurkend aan de bidon naast de doelpaal, groeide hij uit tot een keeper die zijn ploeg in het eerste half uur op de been hield met enkele fraaie reddingen. Dat erkent Bosma ook met de kanttekening dat ‘Druk geen stress moet worden’.

Na afloop klonk een levenslied van André Hazes feestelijk uit de luidsprekers om de weelde van de eerste winst te vieren. Een voorzichtige eerste slinger aan de wand in dit prille voetbalseizoen als variant op het Hazeslied ‘Voor mij geen slingers aan de wand’.


Be Quick Dokkum – SC Joure 4-0 (3-0). 2. Rudmer Loonstra 1-0, 11. Ynte Koopal 2-0, 30. Gert Jan Koopmans 3-0, 62. Frits Veenema 4-0. Scheidsrechter: Erik Wierenga uit Klazienaveen. Gele kaarten Sem Kuipers (SC Joure) en Friso Sterrenburg (Be Quick).