Wegvallen van middenvelder Sherida Spitse uit Sneek, vlak voor de Olympische Spelen, komt hard aan bij voetbalsters van Oranje

Het wegvallen van de geblesseerde Sherida Spitse, twee dagen voor het begin van het olympisch voetbaltoernooi, is hard aangekomen bij de voetbalsters van het Nederlands elftal. ,,Voor Sherida zelf is het een persoonlijk drama, maar wij hebben het er als groep ook zwaar mee. Het is gewoon een klap, zo eerlijk moeten we zijn”, zei aanvoerder Sari van Veenendaal.

Sherida Spitse viert de 1-0 van Lieke Martens tijdens de WK-kwalificatie tegen Slowakije.

Sherida Spitse viert de 1-0 van Lieke Martens tijdens de WK-kwalificatie tegen Slowakije. Foto: Koen van Weel

De 31-jarige middenvelder uit Sneek raakte maandag op de training geblesseerd aan haar knie. Onderzoek maakte duidelijk dat de Olympische Spelen er voor haar niet inzitten.

Daarmee viel de olympische droom van Spitse in een klap in duigen. Oranje opent het toernooi vanmiddag om 13.00 uur in Miyagi met een wedstrijd tegen Zambia. Bondscoach Sarina Wiegman wilde gisteren nog niet vertellen hoe ze het verlies van haar sterkhouder op het middenveld zou gaan opvangen. ,,Iedereen is vervangbaar, maar Sherida gaan we wel missen. Ze is een verbinder binnen het team en een echte leider op het veld. Ze houdt de boel bij elkaar”, zegt Wiegman. ,,We kwamen hier naartoe met een missie. Er zit wel een extra dimensie aan nu, er komt iets extra’s bij.”

Op tribune

Spitse heeft toestemming gekregen om nog iets langer bij de ploeg te blijven en vanavond de primeur tegen Zambia vanaf de tribune mee te maken, maar vliegt een dag later in gezelschap van ADO Den Haag-keeper Barbara Lorsheyd, die stand-by stond, terug naar Nederland. ,,Ik ben blij dat dat is geregeld”, aldus de middenvelder die het team gisteren nog bemoedigend heeft toegesproken.

Uitgerekend met Lorsheyd keert ze huiswaarts, want na een duel met de goalie liep de 188-voudig international maandag het ongemak op. ,,We speelden een partijvorm van vier tegen vier en ik ga er altijd voor 100 procent in, bij alles wat ik doe. De bal werd teruggespeeld op Barbara (Lorsheyd, red.). Ik liep door om haar onder druk te zetten en toen ze de bal wegwerkte, schoot ze vol op de teen van mijn rechtervoet. De binnenband van de knie heeft daardoor een klap gekregen. Heel ongelukkig allemaal.”

Spitse had na het onfortuinlijke moment niet direct in de gaten dat het mis was met haar rechterknie. ,,Dat gevoel had ik eerst niet. Toen ik op de grond lag, was ik vrij rustig. Ik had wel pijn, maar ik hoopte dat die weg zou trekken en dat het mee zou vallen.” Dat bleek niet het geval en pas na enige tijd viel het kwartje: ze zou de Spelen missen. ,,Dat valt rauw op je dak en opeens valt je hele olympische droom in duigen. Er zijn weinig woorden die kunnen beschrijven hoe ongelofelijk veel pijn dit doet. Topsport is mooi, maar kan ook keihard zijn. Eerst kwam het nog niet echt binnen, maar later wel toen ik op mijn kamer zat.”

Nooit geblesseerd

De teleurstelling was groot bij Spitse, die eigenlijk nooit geblesseerd is. Vijf jaar geleden voor het laatst. ,,Ik heb eigenlijk nooit iets. In 2016 heb ik voor het laatst een interland gemist, maar dit is wel even wat anders. Nederland doet met de voetbalsters voor het eerst mee aan de Olympische Spelen. Daar wil je dan ook bij zijn”, zei Spitse, die zich in 2019 bij het WK in Frankrijk met haar ploeg als vicewereldkampioen kwalificeerde voor de spelen. ,,Hopelijk kan ik over drie jaar bij de volgende Spelen alsnog mijn olympische debuut maken.”

,,De groep was er wel stil van, toen ze hoorden dat ik wegviel. Een aantal meiden had het er heel moeilijk mee. Ik heb eigenlijk ook nooit blessures. In 2016 heb ik voor het laatst een interland gemist, maar dit is wel even wat anders. Nederland doet met de voetbalsters voor het eerst mee aan de Olympische Spelen. Daar wil je bij zijn en ik heb er naar uitgekeken. Dan is dit een klap”, zei de Sneekse. ,,Hopelijk kan ik over drie jaar bij de volgende Spelen alsnog mijn olympische debuut maken.”

Doel blijft onveranderd

Van Veenendaal: ,,Sherida is zowel binnen als buiten het veld heel erg belangrijk. Ze kon zelf al heel snel de knop omzetten van ‘ik’ naar ‘ons’, dat is knap. Als team zijn we sterk genoeg om dit een plekje te geven. Zo werkt sport, zo werkt voetbal. We zijn hier met een doel. Dat doel blijft onveranderd.”

Ook binnen de ploeg kwam de uitschakeling van de voormalige aanvoerder keihard aan. ,,Voor Sherida zelf is het een persoonlijk drama, maar wij hebben het er als groep ook zwaar mee. Het is gewoon een klap, zo eerlijk moeten we zijn”, zei aanvoerder Sari van Veenendaal. ,,Maar het is een kort toernooi, we moeten de teleurstelling nu snel omzetten in extra kracht.”