Wereldkampioene shorttrack Suzanne Schulting verrast met regenboogschaatspak, maar mag er tijdens wedstrijden niet in rijden

Suzanne Schulting is door bondscoach Jeroen Otter verrast met een bijzonder cadeau. Op trainingskamp in het Italiaanse Bormio kreeg de olympisch, Europees en wereldkampioene shorttrack een heus regenboogpak overhandigd, dat ze vrijdag meteen aantrok voor de ijstraining. ,,Ik voelde me wel een beetje opgelaten.”

Wereldkampioene Suzanne Schulting in haar regenboogpak.

Wereldkampioene Suzanne Schulting in haar regenboogpak. Foto: Dennis Kruijswijk

Het idee voor dit geschenk was afkomstig van Bjorn de Laat, embedded scientist van Shorttrack TeamNL. Bert van der Tuuk, de man die namens Fila/Sportconfex de nationale schaatspakken maakt, zorgde voor de uitvoering. Het pak is boven het middel wit en voorzien van de regenboog.

,,In het wielrennen mag de wereldkampioen een jaar lang in zo’n shirt rondrijden. Dat zou ik een enorme eer vinden”, zegt Schulting. ,,Ze hebben goed aangevoeld dat ik zo’n pak ook wel zou willen. Ik had dit totaal niet verwacht en vind het echt een heel bijzonder cadeau. Er is over nagedacht, er is veel moeite in gestoken. Het pak is van licht, snijvast materiaal gemaakt, zodat ik er ook echt mee kan trainen. Ja, ik ben hier heel erg blij mee.”

Van der Duim

Langebaanschaatser Hilbert van der Duim verdedigde in 1983 zijn allround-wereldtitel in een regenboogpak. Dat werd geen succes; hij plaatste zich niet eens voor de afsluitende tien kilometer.

Voor zo’n debacle hoeft Schulting niet bang te zijn, want van de ISU mag je in zo’n afwijkend pak niet eens meer aan de start verschijnen. ,,Jammer”, zegt de 24-jarige shorttrackster uit Ulesprong. ,,Maar ik vind het ook heel gaaf om in het rood-wit-blauw te rijden. Ik ben trots als ik de kleuren van mijn land mag verdedigen.”

Schulting werd afgelopen maart voor de tweede keer wereldkampioene allround. Haar eerste titel greep ze bij het WK 2019 in Sofia, waar ze ook de 1000 meter won. In 2020 ging het WK in Seoul vanwege corona niet door. Bij het WK 2021 in Dordrecht won Schulting individueel goud op alle afstanden, en werd ze ook met het relayteam wereldkampioen.

,,Dat is ooit één keer eerder gepresteerd, door de Canadese Sylvie Daigle in 1983. Juist daarom heeft ze dit beetje extra erkenning dik verdiend”, aldus bondscoach Jeroen Otter.