Mark Westra neemt ONS Sneek bij de hand en leidt zijn ploeg in de seizoensouverture in de hoofdklasse B langs Flevo Boys

Wie dacht dat clubs na tien maanden zonder wedstrijd rustig zouden beginnen, kwam bij het duel tussen ONS Sneek en Flevo Boys bedrogen uit. Zes goals, twee rode kaarten en twee opstootjes later stapten de Snekers met een glimlach van het veld: 4-2.

Mark Westra behoudt het overzicht namens ONS Sneek.

Mark Westra behoudt het overzicht namens ONS Sneek. Foto: Henk Jan Dijks

Soms zie je in een oogwenk of een voetballer beschikt over bijzondere kwaliteiten. Of iemand het in zich heeft om een wedstrijd naar zijn hand te zetten of om een wedstrijd simpelweg open te breken. Op het Zuidersportpark in Sneek duurt het zaterdagmiddag zo’n tien minuten.

Mark Westra (22) komt aan de bal op zo’n veertig meter van het doel. hij versnelt een keer en geeft twee man het nakijken. Hij loopt om verdediger Ron Janzen (oud-Cambuur) heen alsof die er niet staat en treft dan de laatst overgebleven verdediger van Flevo Boys genaamd Kelt Jager. Die kan niets anders doen dan aan de noodrem trekken: strafschop voor ONS Sneek.

,,Dat zijn de leukste dingen in het voetbal”, vertelt de in Haskerdiken geboren Fries na afloop. ,,Met de bal aan de voet een mannetje opzoeken en er proberen langs te komen.”

Dreigen

Westra zelf ziet het als een van zijn grootste kwaliteiten. Het balletje aan de voet, zoekend naar de ruimte tussen of achter de linies. Dreigen met een versnelling, inhouden en dan toch de passeerbeweging maken. Soms door het bal rechts langs de tegenstander te spelen, om zelf via de linkerkant om te lopen. Klassiek buitenspelergedrag. ,,Maar ik ben geen buitenspeler. Laat mij maar lekker op het middenveld staan.”

Hij speelde in de opleiding van zowel FC Groningen, SC Cambuur als sc Heerenveen. ,,Ik heb alles gehad in het Noorden”, klinkt het met een voorzichtige lach. Tot een doorbraak kwam het niet. Nu is de hoofdklasse zijn domein. ,,Ik zocht een plek waar ik volop kan voetballen, mijn gezicht kan laten zien en weer plezier kan maken.”

Want dat laatste was in de beloften van sc Heerenveen wel iets minder geworden. Westra speelde er op amateurbasis, om op die manier een contract zien af te dwingen. Allemaal met het doel om zijn grote droom te verwezenlijken: profvoetballer worden. ,,Maar ik zat vaak op de bank, omdat contractspelers de voorkeur boven mij kregen. Al blijft het nog wel mijn doel om stappen omhoog te maken. Daarvoor moet ik mij hier van mijn beste kant laten zien bij ONS Sneek.”

Droomstart

Dat deed de Fries zaterdag. De door hem verdiende strafschop werd benut door Wesley Tankink. Een kwartier later opnieuw die versnelling vanaf de middenlijn, om een paar Flevo Boys-benen heen. Westra lanceerde Rik Weening, die met enig fortuin doelman Volken Huisman (Sintjohannesga) wist te passeren: 2-0. Een droomstart voor ONS Sneek.

Het duel ontbrandde volledig na rust. De bezoekers, gecoacht door Arjen Postma uit Sint Nicolaasga, kwamen via Yumé Ramos (ook oud-ONS) terug in de wedstrijd in minuut 58. Rik Koelewijn bracht niet veel later de marge weer op twee met de 3-1. Na een rode kaart voor de van Sneek Wit Zwart overgekomen Gerben Visser keerde de hoop bij Flevo Boys terug met nog een kwartier op de klok. Maar toen Ramos twee minuten later ook het hoofd verloor, leek de angel uit de wedstrijd gehaald.

Toen Timon Rorije acht minuten voor tijd alsnog de aansluitingstreffer maakte, werd het ineens weer spannend. Dat duurde slechts een minuut, nadat de bal via Westra en Weening voor de voeten van invaller Han van Dijk bracht, die de wedstrijd definitief in het slot gooide: 4-2.

Elan

Trainer Jan Vlap sloeg de deur van de kleedkamer bijna kapot van vreugde. ,,We spelen hier tegen een kampioenskandidaat, die gewoon bij de bovenste drie gaat eindigen. Als wij dan zo spelen als vandaag, dan maakt mij dat wel heel trots op de jongens. Vorig jaar moesten we in vijf weken alles optrainen en dat merkten we aan het begin van het seizoen. Nu konden we eerder beginnen en zijn we veel fitter. Ik zie meer elan in de groep en ook homogeniteit. Dat is leuk om te zien.”

Vlap had ook gezien dat het Westra was die de wedstrijd openbrak. De trainer uit Sneek ziet in de Fries een ,,ambitieuze speler die nog een stap wil maken. Daarvoor krijgt hij hier alle mogelijkheden. Hij heeft eventjes nodig gehad om te accepteren dat hij nu niet meer in het betaalde voetbal speelt, maar is daar nu overheen. Op tactische trainingen baalt hij wel als een stekker, omdat hij vindt dat je als voetballer bepaalde dingen al hoort te weten. Dat is mooi, maar ook iets dat hij wel moet accepteren van anderen. Hij is ook niet altijd de makkelijkste jongen, maar dat is helemaal niet erg. We gaan de strijd met elkaar aan, maar met wederzijds respect. En vandaag bewijst hij zijn waarde.”


ONS Sneek - Flevo Boys 4-2 (2-0). 10. Wesley Tankink 1-0 (pen), 25. Rik Weening 2-0, 58. Yumé Ramos 2-1, 70. Rik Koelewijn 3-1, 81. Timon Rorije 3-2, 82. Han van Dijk 4-2. Scheidsrechter: Ter Brake (Dedemsvaart). Rode kaarten: 75. Gerben Visser (ONS Sneek), 77. Yumé Ramos (Flevo Boys). Gele kaart: Rik Koelewijn, Rik Weening (ONS Sneek), Thomas Boer, Roelof Strikwerda, Frits Dantuma (Flevo Boys).

Overige uitslagen hoofdklasse B: Genemuiden - Volendam 3-5, NSC Nijkerk - DETO 0-2, Eemdijk - Swift 3-3, Berkum AZSV 0-0, HZVV - SDC Putten 3-2, Urk - Noordscheschut 4-0.