Dit artikel is vandaag gratis

Oostenrijkse Anna Kiesenhofer verrast met goud na inschattingsfout, 'zilveren' Annemiek van Vleuten dacht dat ze had gewonnen

Annemiek van Vleuten denkt dat ze de olympische wegwedstrijd in Tokio heeft gewonnen. Foto: ANP

De Nederlandse vrouwen zijn er niet in geslaagd de torenhoge verwachtingen waar te maken in de olympische wegwedstrijd in Tokio. In een matte koers gaf de Oranje-selectie vijf vroege vluchters een grote voorsprong van tien minuten en dat bleek een inschattingsfout. Annemiek van Vleuten pakte het zilver achter de Oostenrijkse amateur Anna Kiesenhofer, maar dacht even dat ze had gewonnen.

Zilver was een troostprijs voor Van Vleuten. De Nederlandse wist niet dat de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer nog voor haar reed, zei de ze na afloop vann de wegwedstrijd, waarin wordt gereden zonder communicatie, de zogenaamde oortjes. Dat verklaarde ook waarom ze zo blij de finish passeerde. Goud was namelijk het doel voor de 38-jarige renster. ,,Ik wist het niet, ik zat blijkbaar fout”, aldus Van Vleuten.

Die kon in een eerste reactie nog niet vertellen wat en waar het in de communicatie precies mis was gegaan. ,,ik heb gemengde gevoelens”, vervolgde Van Vleuten. ,,Ik ben trots op mijn olympische medaille, want die had ik nog niet. Ik heb een goede race gereden. Iedereen keek naar ons als Nederlands team. Dan is het best lastig.”

Anna van der Breggen, die vijf jaar geleden olympisch goud won en nu als vijftiende eindigde, legde uit waar het mis was gegaan. ,,Dit is eigenlijk de enige wedstrijd waar we zonder oortjes rijden. We pakten wat rensters terug en voor ons idee reden we voor de winst. Maar dat was dus niet zo. Eigenlijk zou je moeten gaan tellen hoeveel er terugkomen”, zei ze. ,,Aan meerdere kanten was het verwarrend. We kunnen naar de ploegwagen voor de informatie en dat gebeurt ook. Maar in de finale doe je dat niet meer.”

Aanvallen!

Halverwege de wedstrijd, toen er nog drie vluchters over waren, liet uittredend kampioene Van der Breggen zich afzakken naar de volgwagen van bondscoach Loes Gunnewijk. Het korte overleg resulteerde in het devies: aanvallen, voor het te laat is. Op Douchi Road, de zwaarste klim van de dag.slaagde Van Vleuten er met nog 54 kilometer voor de boeg in weg te komen.

De 38-jarige favoriete, die bij haar laatste olympische optreden in Rio zwaar ten val kwam, leek op weg naar een mooie stunt. Maar het verschil met vroege vluchtster Kiesenhofer, die ondertussen weg was gereden bij haar medevluchtsters Anna Plichta (Polen) en Omer Shapira (Israël), bleef maar schommelen rond de vijf minuten. Pas in de laatste kilometers van de koers deden de vier Oranje-vrouwen er nog alles aan om de vluchters terug te pakken, maar meer dan de zilveren plak zat er toen niet meer in.

‘Wel onderschat’

De zege van Kiesenhofer kwam voor iedereen als een verrassing, ook voor Van der Breggen. ,,Ik ken haar eigenlijk niet. Dat hebben we wel onderschat, ja. Maar in hoeverre kun je het fout doen als je iemand niet kent? Het is een mooie zilveren medaille voor Annemiek. Ik denk dat ze er van zal gaan genieten, maar het is natuurlijk best wel zuur. Het resultaat is gewoon jammer, daar baal ik van.”

Nieuws

menu