Wielrensters Koster en Soet blij met nieuwe ‘gouden’ kans

Anouska Koster en Aafke Soet, twee van Fryslâns getalenteerdste wielrensters van dit moment, rijden dit jaar zij aan zij bij de nieuwe vrouwenploeg van Jumbo-Visma. Over vertrouwen, een dip overwinnen, kansen krijgen en kansen pakken.

Anouska Koster (links) en Aafke Soet poseren in het tenue van hun nieuwe wielerploeg.

Anouska Koster (links) en Aafke Soet poseren in het tenue van hun nieuwe wielerploeg. Foto: Niels de Vries

Het regent pijpenstelen en ook de temperatuur nodigt bepaald niet uit om voor een foto te poseren. Toch schikken Anouska Koster (27) uit De Westereen en Aafke Soet (23) uit Heerenveen zich deze vroege dinsdagochtend zonder mokken naar de wensen van de fotograaf. Diens oog voor originaliteit doet de rest. Twee rensters, vier gedaantes.

Eén plus één is vier. Dat is in wezen precies het motto van de nieuwe ploeg van beide Friezinnen. Marianne Vos (33) mag dan wel een indrukwekkend palmares hebben opgebouwd en onbetwist het gezicht van het team zijn; doel van Team Jumbo-Visma is om alle (twaalf) rensters te laten gloriëren, of op z’n minst volledig tot hun recht te laten komen.

Cv opgestuurd

Het is om die reden dat Soet vorige zomer een brief inclusief cv naar teammanager Esra Tromp van de nieuwe vrouwenploeg stuurt. De Heerenveense, voormalig Europees kampioen tijdrijden bij de junioren en beloftes, wil bij de nieuwe geel-zwarte brigade een nieuwe start maken. Na 2018, haar beste seizoen ooit, belandt de Friezin namelijk in een sportieve dip. Haar lichaam raakt, mede vanwege stress door wat ‘privédingetjes’, overreached. Ze wil zo graag, maar haar lijf kan het harde en vele trainingswerk domweg niet langer aan.

Na een periode van rust, waarin ze haar tweede grote liefde - tekenen en ontwerpen - herontdekt, hoopt ze in de zomer van 2019 in het wielerwereldje terug te kunnen keren. Dat lukt, maar dan gooit corona roet in het eten. En dan verneemt ze via via van de plannen van Team Jumbo-Visma om met een eigen vrouwenploeg te beginnen. ,,Ik tocht, ik weagje de gok en skriuw in brief. Wy hawwe praat en wiene der samar út.”

Trainingskamp

Zaterdag reist de ploeg naar het Spaanse Alicante af voor een veertiendaags trainingskamp. Het is het eerste fysieke samenzijn van de ploeg. Soet: „Ik soe lige as ik sizze soe dat ik it net in bytsje spannend fyn. Ik ha hast twa jier út koers west. Mar de treningen jouwe my fertrouwen. Ik traapje hegere wattaazjes as yn 2018 en dat wie myn meast súksesfolle seizoen. Ik ha der ferskriklik folle nocht oan.”

Koster is een van de eerste rensters die zich aan de nieuwe ploeg verbindt. De nationale kampioene op de weg van 2016 zit dicht op het vuur, want initiatiefneemster Esra Tromp is haar teammanager bij wielerploeg Parkhotel Valkenburg op het moment dat er groen licht wordt gegeven voor de nieuwe ploeg. „Dit is in hiele moaie kâns. Ik wit seker dat it myn karriêre foarút helpe sil. Der sit fanút it ferline in hiel soad kennis en profesjonaliteit by de ploech.”

Ik stean no folle sterker yn de skuon as twa jier ferlyn. Sa ha ik negatyf yn posityf omset

Bijkomend voordeel is dat ze gezamenlijk kunnen trainen. Op nieuwjaarsdag, de dag dat hun contract officieel ingaat, is dat al het geval. Koster: ,,Wy hawwe ôfpraat yn Drachten en fan dêrút wei in moaie lus makke.” Hoewel over de programma’s die ze gaan rijden nog met de ploegleiding gesproken moet worden, is al wel duidelijk dat die niet hetzelfde zullen zijn. Waar Kosters kracht ligt in klassiekers, kan Soet goed uit de voeten in ééndaagse wedstrijden en etappekoersen waarin geklommen moet worden. In meerdaagse wedstrijden heeft de Heerenveense bovendien het voordeel van haar goede tijdritbenen.

Hoewel ze door een flink dal moest gaan, ziet Soet ook het goede van haar dip in. ,,Ik stean no folle sterker yn de skuon as twa jier ferlyn. Sa ha ik negatyf yn posityf omset. Ik ha der altiten hurd foar wurkjen moatten, mar dat is net slim. Ik bin gek op hurd trenen. En witst: as je winne omdat je der hurd foar treend ha, dan jout soks folle mear lading as dat je it puer op talint dogge.”

Brons op de VAM-berg

In het door corona gemankeerde seizoen boekt Koster nog wel één heel goed resultaat. Het is 22 augustus en op het menu staat het NK op de weg. Voor het oog van de tv-kijker sleept ze op de VAM-berg in Wijster achter het ongenaakbare duo Anna van der Breggen (goud) en Annemiek van Vleuten een prachtige derde plek uit het vuur. ,,Dat wie hiel moai foar it fertrouwen.” Daar heeft ze sowieso geen gebrek aan. ,,As de ploech útsprekt dat se fertrouwen yn dy hawwe, dan soe it al hiel nuver wêze as je dat net yn jesels hawwe soene.”

Na haar nationale titel op de weg in 2016 schurkt Koster wel telkens tegen de wereldtop aan, maar de definitieve stap heeft ze nog niet kunnen zetten. ,,Hearst my net sizzen dat ik sa goed wurde sil as Van der Breggen of Van Vleuten, mar ik wit fan mysels dat ik noch wol hiel wat stappen meitsje kin. Ik bin no 27 jier, myn bêste jierren moatte noch komme.”

Dat geldt zeker ook voor Soet. ,,Ik wie der ferline jier al klear foar. Doe kaam corona. Dat wie net oars. Dan dit jier mar.” Koster: ,,Ik sjoch hiel erch út nei dit jier. Marianne Vos is de kopfrou, mar alle oare rensters sille ek genôch kânsen krije. It is oan ús om dy kânsen te pakken.”

Nieuws

menu