Dit artikel is vandaag gratis

Windsurfer Kiran Badloe stelt olympische titel veilig, vierde gouden plak TeamNL

Kiran Badloe met coach Aaron McIntosh juicht na het behalen van een gouden medaille in de finale RS:X in Enoshima Yacht Harbour tijdens de Olympische Spelen van Tokio. Foto: ANP

Windsurfer Kiran Badloe heeft zijn al vrijwel zekere olympische titel in de RS:X-klasse zaterdag veiliggesteld. De 26-jarige Almeerder moest in de afsluitende medalrace alleen nog finishen om zeker te zijn van het goud.

Na twaalf races was hij normaal gesproken niet meer te achterhalen door de concurrenten. Badloe, tweede in de medalrace, is de opvolger van tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe.

Met zijn vriend en trainingsgenoot voerde hij een gevecht voor het ene beschikbare olympische ticket. Dat werd in februari 2020 beslist in het voordeel van de zes jaar jongere Badloe. Van Rijsselberghe stopte daarna. Vanaf dat moment werd de olympische koers ingezet samen met de Nieuw-Zeelandse coach Aaron Mcintosh en vaste trainingsmaat Sil Hoekstra, de zoon van voormalige surfer Alexander Hoekstra uit Tytsjerk.

Geen diskwalificatie

De 27-jarige Badloe hoefde alleen nog maar te finishen om zeker te zijn van de titel. Het enige dat hij moest zien te vermijden, was een diskwalificatie. Daar slaagde hij in. Hij nam bij de start geen risico’s en surfde de race eenvoudig uit.

Wat daarachter gebeurde was kolderiek; zowel de nummer 2, 3 áls 4 in de tussenstand (de Fransman Thomas Goyard, de Italiaan Mattia Carboni en de Pool Piotr Myszka) werden gediskwalificeerd vanwege een valse start. Goyard hield slechts een puntje over voor het zilver. De Chinees Kun Bi kon zijn geluk niet op; vanuit geslagen positie pakte hij toch nog brons.

Laatste RS:X-titel

De olympische titel voor Badloe is meteen ook de laatste in de RS:X. De sport wordt op de Spelen van Parijs 2024 vervangen door het foilen, op een plank met een draagvleugel eronder waardoor je met hogere snelheden boven het water zweeft. Badloe veroverde er al een Europese titel in.

Nieuws

menu