Olympische Winterspelen zijn een groot feest voor verrassing Marijke Groenewoud uit Hallum: ,,Ik wol in goede race ride, dêr ‘t ik tefreden oer wêze kin. En dan sjogge wy wol wat dat wurdich is.”

De naam van Marijke Groenewoud kwam bij het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) niet op alle lijstjes voor van potentiële olympiërs. Maar de 23-jarige uit Hallum is erbij in Beijing en wat haar betreft mag het schaatsfeest beginnen.

Marijke Groenewoud tijdens de presentatie van Team Zaanlander in IJsstadion Thialf, toen de Friezin nog niet kon bevroeden dat ze de Spelen zou halen.

Marijke Groenewoud tijdens de presentatie van Team Zaanlander in IJsstadion Thialf, toen de Friezin nog niet kon bevroeden dat ze de Spelen zou halen. Foto: ANP

Het eerste feestje heeft ze zelfs al achter de rug. De Friezin stapte vorige week woensdag namelijk als 22-jarige op het vliegtuig richting Beijing om daar twee dagen later haar 23e verjaardag te vieren in het olympisch dorp. Een week voor de officiële start van de 24e editie van de winterspelen in de Chinese hoofdstad. Het werd een bescheiden feestje, maar dat hoopt Groenwoud 22 dagen later, op 19 februari, nog eens dunnetjes over te doen wanneer ze op de mass start haar uitverkiezing met eremetaal hoopt te verzilveren.

Nieuws

menu