Dit artikel is vandaag gratis

Ymkje Clevering met vier-zonder naar finale Olympische Spelen. Team van roeister uit Haulerwijk is een klasse apart in Tokio

Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester (vlnr) na de WK eerder dit jaar. Foto: EPA

Ymkje Clevering heeft zich met de Nederlandse vier-zonder voor de finale van de Olympische Spelen geplaatst. De roeister uit Haulerwijk was zaterdag samen met haar teamgenotes Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn en Veronique Meester een klasse apart in hun serie en finishte na 6.33,47. De Chinese boot eindigde als tweede, op ruim 5 seconden.

Nederland roeide een olympisch record, dat maar even bleef staan. In de tweede serie waren Australië 6.28,76 en Ierland 6.28.99 sneller.

Eerder op zaterdag overtuigden Ilse Paulis en Marieke Keijser al. Ze wonnen hun serie in de lichte dubbeltwee met overmacht (7.07,73) en plaatsten zich zo voor de halve finale. Paulis en Keijser steken in uitstekende vorm. Ze roeiden begin vorige maand nog een wereldrecord (6.43,79). Paulis en Keijser waren in hun serie ruim 3 seconden sneller dan het Canadese koppel, dat als tweede eindigde. Jill Moffatt en Jenniffer Casson plaatsten zich met die klassering ook voor de halve eindstrijd.

Ook twee-zonder door

Ook de Nederlandse roeiers in de twee-zonder plaatsten zich voor de halve finale. Niki van Sprang en Guillaume Krommenhoek eindigden als tweede in hun serie op de Sea Forest Waterway in Tokio, achter de Roemenen Marius Cozmiuc en Ciprian Tudosa.

Van Sprang en Krommenhoek finishten na 6.36,42. Ze moesten ruim 2 seconden toegeven op het Roemeense koppel. De Serviërs Martin Mackovic en Milos Vasic eindigden op gepaste afstand als derde en plaatsten zich eveneens voor de halve eindstrijd.

Herkansing voor Van der Bij

De Nederlandse vier-zonder wist zich niet rechtstreeks voor de finale te plaatsen. Boudewijn Roëll, Jan van der Bij (Drachten), Nelson Ritsema en Sander de Graaf eindigden als derde in hun serie (6.00,27), achter Australië (5.54,27) en de Verenigde Staten (5.57,27). Ze strijden verder in de herkansing.

Nieuws

Meest gelezen