Een kans om zich te laten zien. Meer had Oekraïne-verdediger Illia Zabarnyi een jaar geleden niet nodig

In de rubriek EKsklusyf werpt het Friesch Dagblad elke dag het licht op een hoofdpersoon van een deelnemend land aan het Europees kampioenschap voetbal. Vandaag is dat Oekraïne, zondagavond de eerste tegenstander van Oranje.

Illia Zabarnyi (l) van Oekraïne houdt de Duitser Leroy Sané van de bal.

Illia Zabarnyi (l) van Oekraïne houdt de Duitser Leroy Sané van de bal. Foto: Clemens Bilan

Een jaar geleden waren er maar weinig mensen die Illia Zabarnyi kenden. De centrale verdediger speelde zijn wedstrijden in het tweede elftal van Dynamo Kiev, was bepaald geen vaste klant in de Oekraïense jeugdselecties en interesse uit het buitenland was er niet. Maar in de voetballerij kan het snel gaan. Het enige dat Zabarnyi nodig bleek te hebben, was een kans.

De academie van Dynamo Kiev heeft flink wat uitstekende voetballers voortgebracht. Zabarnyi is een van de laatste exponenten van eigen bodem. De in Kiev geboren en getogen verdediger komt in 2014 terecht in de voetbalschool van Dynamo. Hij is dan twaalf jaar oud. In de zomer van 2020 tekent hij er zijn eerste profcontract, na een prima seizoen in het tweede elftal. Het is een bescheiden contract, maar dat maakt niets uit. Een droom komt uit.

Kansen

In de voetballerij draait het om kansen. Je moet geen mogelijkheid aan je voorbij laten gaan om een stap vooruit te zetten. Maar soms is er ook een klein beetje geluk nodig. En het geluk lacht hem toe op 11 september 2020. Hij is bankzitter bij het thuisduel met Desna Chernigiv in speelronde twee van de Oekraïnse competitie.

Rechtsback Oleksandr Tymchyk valt voor rust uit met een blessure en coach Mircea Lucescu twijfelt geen moment. Zabarnyi, die tien dagen eerder achttien jaar is geworden, debuteert en maakt zo’n goede indruk dat hij voor de rest van het seizoen basisspeler wordt. Omkijken doet hij niet meer. Hij heeft zijn kans gekregen en met beide handen gegrepen.

Hij is misschien nog het beste te vergelijken met Matthijs de Ligt. Die kreeg in 2016 zijn kans bij Ajax en keek vervolgens ook niet meer achterom. Net als De Ligt is Zabarnyi 1,89 meter lang en beschikt hij over een krachtig lijf dat zo uit een rots gehakt zou kunnen zijn. De rechtsbenige rechtercentrale verdediger heeft rust aan de bal, overzicht en is bovendien niet bang om het middenveld in te dribbelen.

Bij wedstrijden in de Champions League en Europa League haalt hij steevast een passgemiddelde van bijna 90 procent. Als verdediger is hij niet bang om door te dekken, spijkerhard in de duels en sterk in de (kop)duels. Hij kan, ondanks zijn jonge leeftijd, wel eens het totaalplaatje zijn voor een centrale verdediger.

Shevchenko

Bondscoach van Oekraïne is Andrij Shevchenko. Een held in eigen land. Ook een product van de voetbalacademie van Dynamo Kiev, waar hij onder de legendarische coach Valeri Lobanovski uitgroeit tot de beste voetballer van Oekraïne. Shevchenko wordt wereldberoemd als trefzekere spits van Dynamo, AC Milan en Chelsea en is inmiddels al vijf jaar bondscoach van zijn land. Hij heeft niet meer dan vier wedstrijd nodig om te zien dat Zabarnyi een versterking was voor zijn elftal.

Shevchenko is achttien jaar als hij debuteert voor Oekraïne. Wat toenmalig bondscoach Antolij Konkov voor hem betekent, betekent Shevchenko nu voor Zabarnyi. Zoals bij elke jonge speler gaat dat met vallen en opstaan. Zoals De Ligt een moeizaam debuut kende met Oranje tegen Bulgarije (2-0 nederlaag), kent ook Zabarnyi een pittige vuurdoop. Tegen wereldkampioen Frankrijk speelt hij in oktober 2020 negentig minuten in een oefenwedstrijd die met 7-1 werd verloren.

Maar het brengt hem niet van zijn stuk. Als onderdeel van een gouden generatie Oekraïense voetballers, die zonder Zabarnyi in 2019 het wereldkampioenschap voor spelers onder twintig jaar veroveren, speelt hij een sleutelrol in de zestiende landstitel voor Dynamo Kiev. De eerste in vijf jaar tijd. Het levert hem een royale prestatiebonus op, zo erkende hij onlangs. ,,Zo’n tien keer de waarde van mijn salaris.”

Messi én Ronaldo

In zijn eerste seizoen als prof staat hij in de Champions League al tegenover Lionel Messi én Cristiano Ronaldo. In maart speelt hij met Oekraïne opnieuw tegen wereldkampioen Frankrijk, ditmaal in de WK-kwalificatie. In het beproefde recept van een vijfmans defensie beteugelt hij Kylian Mbappé, Olivier Giroud, Antoine Griezmann, Kingsley Coman, Ousmane Dembélé én Anthony Martial. Het eindigt 1-1 in Parijs. Een stunt.

Nog steeds zullen er, zeker in Nederland, maar weinig mensen zijn die Illia Zabarnyi kennen. Maar het talent is onmiskenbaar. Niet voor niets heeft Chelsea zijn oog al op hem laten vallen. Dit EK krijgt hij opnieuw een kans om zich te laten zien. En wie weet welke deuren er opengaan, als hij deze ook met beide handen grijpt.


In de rubriek EKsklusyf werpt het Friesch Dagblad elke dag het licht op een hoofdpersoon van een deelnemend land aan het Europees kampioenschap voetbal.