Dit artikel is vandaag gratis

Zeilster Marit Bouwmeester uit Warten helemaal terug in strijd om olympische titel na blunder concurrente Rindom: ,,Blij dat ik nog een kans heb”

Marit Bouwmeester uit Warten kende in de Laser Radial met dank aan haar Deense concurrente Rindom een topdag Foto: © Sailing Energy/World Sailing

Marit Bouwmeester uit Warten heeft weer volop zicht op titelprolongatie in de Laser Radial-klasse na een enorme blunder van klassementsleider Anne-Marie Rindom. De Deense liet de tiende race lopen, onterecht in de veronderstelling dat ze gediskwalificeerd was.

De ene dag is de andere niet. Daar waar de Friese zeilster twee dagen eerder uitgeschakeld leek voor een topklassering in de Laser Radial, daar hangt de vlag er na de voorlaatste wedstrijddag plotseling weer heel anders bij. De omstandigheden vlak voor de kust van Enoshima zijn lastig met de voortdurende golfslag en draaiende wind. Er is voor de zeilers af en toe geen peil op te trekken.

Zo kan het gebeuren dat Bouwmeester met alleen de medalrace op zondag nog te gaan als nummer 2 van het klassement nog slechts zeven punten achterstand heeft op de Deense Rindom. En dat terwijl de Friezin na donderdag kansloos leek voor goud. Maar haar concurrente hielp Bouwmeester met een 26e en diskwalificatie eigenhandig weer in het zadel. ,,Ik ben blij dat ik nog een kans heb.”

Tiende race

Voor de start van de tiende race werd Rindom bestraft voor een manoeuvre dicht bij de boot van Bouwmeester. De Deense dacht dat ze daarvoor gediskwalificeerd zouden worden, zoals gebruikelijk is. ,,Volgens mij heeft ze een fout gemaakt en had ze nog mee mogen zeilen”, zei Bouwmeester na afloop. „Normaal gesproken is dat niet zo, maar hier wel. Ik denk dat ze dat niet wist. Het is zoals het is.”

In tranen keek de Deense toe hoe de rest van het veld de race afwerkte, in de wetenschap dat daardoor een zeker lijkende olympische titel op losse schroeven kwam te staan. ,,Ik wist dat het zo’n dag ging worden, want met zachte wind is het supermoeilijk. Ik heb maximaal de druk opgevoerd in de hoop dat anderen zenuwachtig zouden worden.”

Bouwmeester zeilde vervolgens naar de zevende plaats en verkleinde haar achterstand tot zeven punten van Rindom. De Deense gaat nog aan de leiding met 64 punten. Bouwmeester staat tweede met 71 punten. De Zweedse Josefin Olsson staat derde met 79 punten. Zondag volgt de medalrace met dubbele punten. Voor goud moet ze de Deense minstens vier plaatsen voorblijven.

Nieuws

menu