Zes vragen over de Friese start van de Benelux Tour, die maandag met een etappe tussen Surhuisterveen en Dokkum begint

Vanwege de komst van de Benelux Tour strijkt een deel van het internationale wielerpeloton dit weekeinde in Fryslân neer. Zes vragen én antwoorden over de wedstrijd die maandag van start gaat met een etappe tussen Surhuisterveen en Dokkum.

Sfeerbeeld van het peloton tijdens de eerste etappe van de Eneco Tour rondom Bolsward in 2015.

Sfeerbeeld van het peloton tijdens de eerste etappe van de Eneco Tour rondom Bolsward in 2015.

Wat voor evenement is de Benelux Tour precies?

De Benelux Tour is de enige meerdaagse WorldTour-wielerkoers voor profs door Nederland en België. Toen die in 2005 – als opvolger van de Ronde van Nederland – voor het eerst georganiseerd werd, droeg de wedstrijd de naam Eneco Tour. Vanaf 2017 nam BinckBanck het hoofdsponsorschap over en omdat het contract na de vorige editie afliep heeft de organisatie dit jaar voor de naam Benelux Tour gekozen.

Hoe ziet de Friese start van de ronde er precies uit?

De meeste teams zullen zaterdag al naar Fryslân komen, want het wielerfeest begint zondag met een ploegenpresentatie op het water van het Lyts Djip in Dokkum. Een etmaal later is Surhuisterveen plaats van handeling voor de start van de eerste etappe , die door de gemeenten Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel, Dantumadiel, het Hogeland en Noardeast-Fryslân voert en na 169,6 kilometer in Dokkum finish. Onderweg wordt ook een rondje om het Lauwersmeer gemaakt.

In hoeverre is de komst van zo’n groot wielerevenement naar Fryslân bijzonder?

Daar zijn de meningen over verdeeld. Feit is wel dat de voorgangers van de Benelux Tour al vaker een bezoekje aan Fryslân hebben gebracht. In zowel 2015 als 2016 startte de ronde met een sprintrit rondom Bolsward, twee jaar later was de Elfstedenstad finishplaats van de openingsetappe, nadat de renners vanuit Heerenveen aan hun tocht door het zuidwesten van de provincie waren begonnen.

In 2020 zou het toch wederom raak zijn?

Klopt. Maar omdat de wedstrijd toen vanwege corona werd ingekort ging er een streep door de geplande start in Dokkum. Dit jaar wordt de trip naar Fryslân als het ware ingehaald.

Waarom vindt men het zo belangrijk dat Fryslân op de internationale wielerkaart komt te staan?

Het mogen ontvangen van een grote wielerronde stond al lang op het verlanglijstje van de gemeente Noardeast-Fryslân, zegt wethouder Jelle Boerema. Hij hoopt dat de Benelux Tour dankzij de tv-beelden sterk zal bijdragen aan de promotie van het gebied, dat daardoor uiteindelijk aantrekkelijker moet worden voor bijvoorbeeld toeristen.

Doen er veel grote namen mee?

Absoluut. Aangezien de Ronde van Spanje op dit moment nog bezig is, kunnen de renners die daar rijden vanzelfsprekend niet naar Fryslân afreizen, maar met onder anderen titelverdediger Mathieu van der Poel, Geraint Thomas en Tom Dumoulin blijven er genoeg mooie namen over. Laatstgenoemde bereidt zich voor op de WK tijdrijden later dit jaar. Een maand geleden won Dumoulin bij de Olympische Spelen in Tokio zilver op het onderdeel.