Dit artikel is vandaag gratis

vv Heerenveen, FVC, GAVC, LAC Frisia 1883, VC Trynwâlden en SF Deinum: deze zes Friese amateurvoetbalclubs maken in 2022 de overstap van zondag naar zaterdag

28 oktober 2018. Luc Tjalma (links) duelleert namens GAVC met Mick Reitsma van FVC. Beide clubs, respectievelijk 102 jaar oud (FVC) en 99 jaar oud (GAVC), stappen komende zomer met hun eerste elftal over van de zondag naar de zaterdag. FVC had al voorgesorteerd op de komende ontwikkelingen en startte vorig seizoen met een eerste elftal op zaterdag. Dat elftal, dat uitkomt in de zaterdag vijfde klasse, zal na dit seizoen opgeheven worden. Foto: Simon Bleeker

Maar liefst zes Friese clubs maken komende zomer met het eerste elftal de overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal. Het zijn Heerenveen, FVC, GAVC, LAC Frisia 1883, VC Trynwâlden en SF Deinum. Nooit eerder maakten zoveel clubs tegelijkertijd de overstap.

Dat het aantal zo groot is, heeft vooral te maken met het feit dat voetbalbond KNVB de clubs met ingang van het volgend seizoen de mogelijkheid biedt om horizontaal over te stappen van de zondag naar de zaterdag of andersom. Voor het horizontaal overstappen zijn de sportieve prestaties van dit seizoen overigens nog wel van belang. Deze blijven namelijk bepalend voor het niveau waarop een elftal in het seizoen 2022/2023 wordt ingedeeld.

In totaal maken veertien clubs in district Noord de overstap van zondag naar zaterdag. De mogelijkheid om horizontaal over te stappen is vooral door de grote en op hoog niveau acterende clubs aangegrepen. Heerenveen en FVC (Leeuwarden) spelen dit seizoen in de eerste klasse, GAVC (Grou) en LAC Frisia 1883 (Leeuwarden) komen uit in de tweede klasse. VC Trynwâlden speelt in de derde klasse, SF Deinum in de vierde klasse.

Wat verder opvalt is dat de grote clubs allemaal een rijke geschiedenis kennen. LAC Frisia 1883 is met 138 jaar de oudste club van Fryslân. Ook FVC (102 jaar) en Heerenveen (101 jaar) zijn de honderd al gepasseerd. GAVC viert het honderdjarig jubileum uitgerekend in het jaar dat het de overstap maakt.

De verwachting is dat de komende jaren nog veel meer zondagclubs de overstap zullen maken. Bij tal van clubs zijn de eerste gesprekken daarover al gevoerd. De afgelopen jaren maakten meerdere clubs al de ‘oversteek’, zoals Sneek, Bakhuizen, Irnsum, UDIROS en Surhuisterveen. Omdat er eerder nog geen mogelijkheid was om horizontaal over te stappen richtten clubs als Heerenveen, LAC Frisia 1883 en FVC bovendien al een zaterdagtak op. Deze elftallen worden opgeheven zodra het eerste zondagelftal volgende zomer naar de zaterdag wordt overgeheveld.

Voor het seizoen 2022/2023 is een horizontale overstap alleen nog maar mogelijk voor eerste elftallen mannen senioren. Reserve-elftallen die de overstap willen maken, worden op basis van de huidige regelgeving maximaal op het hoogste niveau van categorie B ingedeeld. Dat is op zaterdag de reserve vierde klasse. Mogelijk dat dit in de toekomst wordt aangepast.

Vijftig clubs stappen over

In totaal maken een kleine vijftig voetbalclubs in Nederland komende zomer de overstap. Buiten de veertien noordelijke clubs en drie clubs uit district Oost betreft het enkel en alleen clubs uit het westen van het land, de districten West 1 en West 2. In die laatste bond maken in de zondag tweede klasse D bijvoorbeeld maar liefst negen (!) van de dertien clubs de overstap naar de zaterdag.

Voorzitter Sierk Coolsma van de 122-jarige voetbalclub Concordia uit Delft - één van de negen clubs die de overstapt maakt - legt op de website van de club uit waarom de club de overstap maakt. „Momenteel speelt al meer dan 70 procent van de eerste elftallen in West II op zaterdag. Er zijn straks nauwelijks gelijkwaardige tegenstanders in deze regio meer over om tegen voetballen. Ook staan we dan voor het feit dat we verder moeten gaan reizen (zowel Utrecht, Noord Holland als Noord Brabant) en dat zal tot onwenselijke en kostenverhogende gevolgen leiden. Dit leidt weer tot situaties dat spelers het niet interessant vinden om voor onze club te spelen. Supporters zullen ook geen binding meer hebben met de ‘affiches’.”

Nieuws

menu