In de eredivisie moet SC Cambuur het vertrouwen weer zien te vinden door te leunen op de automatismen

Robert Mühren vertrok, Foeke Booy moest zijn werk noodgedwongen neerleggen en als klap op de vuurpijl drong corona de selectie binnen. Voor SC Cambuur was het bepaald geen vlekkeloze voorbereiding.

De selectie van SC Cambuur voor het seizoen 2021-2022.

De selectie van SC Cambuur voor het seizoen 2021-2022. Foto: Henk Jan Dijks

In een normale wereld zou SC Cambuur het seizoen zonder zorgen kunnen beginnen. De selectie die vorig jaar glorieus kampioen werd in de eerste divisie is nog grotendeels intact en zou best eens mee kunnen doen in de middenmoot van de eredivisie.

De vacant geworden spitspositie werd meteen gevuld, de sterkhouders bleven in de hoofdstad van Fryslân en dus was er tijd zat om de aanwezige automatismen in het elftal van trainer Henk de Jong te perfectioneren en bij te brengen aan de nieuwelingen.

Maar er is momenteel geen sprake van een ‘normale wereld’ met het coronavirus dat dagelijks op de loer ligt. Anderhalf jaar lang slaagden ze erin het virus buiten de deur te houden, maar in de voorbereiding ging het mis. Cambuur loopt achter op schema. ,,Met zo’n tweeënhalve week”, schat De Jong. En dat is geen prettig gegeven met de wetenschap dat FC Groningen zondag om kwart over twaalf op bezoek komt om de eredivisie af te trappen.

Geen keus

,,Maar we hebben geen keus”, zei Henk de Jong afgelopen weekeinde. Basisspelers als Jamie Jacobs (net terug van een slepende blessure) en Issa Kallon missen minuten. Spits Tom Boere was er bij de laatste oefenwedstrijd tegen Waasland-Beveren (2-2) zelfs nog niet bij. Ook David Sambissa, die zijn plek op linksachter definitief verloren heeft aan Alex Bangura, ontbrak een poosje. In de laatste oefenduels leek het vertrouwen van de vorige seizoenen verdwenen.

Dat moet snel weer hervonden worden en dat kan met deze herkenbare selectie en de automatismen uit het verleden. Man-meersituaties creëren op het veld en die uitspelen om zo ruimte op andere delen van het veld te creëren. Het inschuiven van een centrale man om zo een overtalsituatie op het middenveld te doen ontstaan. De overlap op de zijkant en de looplijnen van de spits. Zo was de vertrokken Robert Mühren dol op een lage voorzet bij de eerste paal.

De achterste linie

Geen wijzigingen onder de lat. Eerste doelman Sonny Stevens bleef, reservedoelman Pieter Bos ook en voor derde doelman Brett Minnema wordt dit een seizoen dat in het teken staat van het ontwikkelen op de trainingen en het opdoen van ervaring in de eredivisie vanaf de bank.

In de defensie probeert nieuwkomer Marco Tol een plek te verdienen in het centrum, waar de laatste twee seizoenen Calvin Mac-Intosch en Erik Schouten niet waren weg te denken. Toch is het niet ondenkbaar dat hij na een prima voorbereiding zijn kans krijgt.

Of dat meteen zondag al gebeurt, is nog onduidelijk. Maar met de wetenschap dat De Jong het liefst met een rechtsbenige en linksbenige speler in het centrum opereert, zal het gaan tussen hem en Mac-Intosch. Grootste pijnpunt ligt op de rechtsback, waar Cambuur kwalitatief onderbezet is.

Dun bezaaid middenveld

De eerste naam die De Jong op papier zet bij het maken van de opstelling is die van Mees Hoedemakers. De jongeling heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt als controleur op het middenveld en krijgt nu de kans dit op het hoogste Nederlandse podium te laten zien.

De hele middelste linie is vrij snel in te vullen, aangezien het ook hier de vertrouwde namen zijn die we zien. Ook al staan er officieel maar vier middenvelders op papier, ook verdediger Jasper ter Heide en aanvaller Michael Breij kunnen hier uit de voeten.

Wat het middenveld van Cambuur de laatste jaren zo sterk maakte, was de veelzijdigheid. Op zes steevast Hoedemakers, de sleutelspeler van het elftal. Positioneel sterk in zowel aanvallend als verdedigend opzicht, een goede passing en coaching. Het creatieve brein is Robin Maulun, met Jamie Jacobs ernaast als ‘loper’.

Dat klinkt oneerbiedig, maar dat is het niet. Jacobs is een man met gevoel voor de ruimte en een neusje voor de goal. Zo herbergt het middenveld van Cambuur inzicht, creativiteit en diepte. Onderbelicht is de omschakeling van de ploeg. Iets wat in de eredivisie ook weer goed in elkaar moet zitten.

De voorhoede

Het grootste pijnpunt in de transferzomer lag centraal voorin. Want ga er maar eens aanstaan om een geschikte opvolger te vinden van Mühren, die met zijn productie als onmisbaar werd geacht. Technisch manager Foeke Booy handelde razendsnel en haalde zowel Sam Hendriks als Tom Boere naar Leeuwarden. Zij mochten samen gaan strijden om de erfenis van Mühren.

Zondag kan het bijna niet anders dat Hendriks gaat starten. Niet dat daarmee de concurrentiestrijd in zijn voordeel beslist is, maar omdat Boere wegens corona de laatste week ontbrak bij de selectie is Hendriks momenteel de eerste man.

Op de zijkanten hoopten de Leeuwarders de selectie te kunnen versterken, maar daarin zijn ze nog niet geslaagd. Er werd afscheid genomen van Giovanni Korte (De Graafschap) en Jarchinio Antonia in de hoop op de flank spelers te vinden met meer kwaliteit, maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Inmiddels staat Antonia alweer op het trainingsveld bij Cambuur en op amateurbasis hoopt hij opnieuw een contract te kunnen verdienen. En het is zeer aannemelijk dat hij dit seizoen toch weer het geel en blauw gaat dragen.

De situatie met Antonia vat redelijk samen waar Cambuur in deze voorbereiding en transferzomer tegenaan loopt. Het had gehoopt een mooie slag te slaan, maar komt vooralsnog niet met spelers aan die het niveau ten opzichte van vorig seizoen verhogen. En dat is wel nodig om een goed figuur te slaan in de eredivisie.

De kern van het elftal steekt goed in elkaar, maar de selectie is op dit moment niet breed genoeg om voor meer te spelen dan handhaving. Iets wat ook helemaal niet hoeft. Als Cambuur de onderste drie voorblijft, heeft het een fantastisch seizoen gedraaid. Maar voor het gevoel is Cambuur twee of drie gerichte aankopen verwijderd van de strijd bovenin het rechterrijtje.

Huurcarrousel

Cambuur zal het vooral moeten hebben van huurlingen. Spelers die op dit moment nog niet zijn vrijgemaakt door hun club. De hele huurcarrousel komt langzaam op gang. Deels veroorzaakt door het EK voetbal, maar vooral door corona.

Europese topclubs blijven geld over de balk smijten, maar daaronder is het rustiger en houden clubs die interessante huuropties voor Cambuur bergen de groep langer bijeen. Ook al heeft Cambuur nog tot 2 september om te handelen. De eredivisie is dan al drie wedstrijden onderweg, maar misschien geven de duels ook al wat antwoorden op kwesties die nog spelen.

Bijvoorbeeld of Cambuur het gaat redden met buitenspelers Issa Kallon en Nick Doodeman. Of er wel een geschikte ‘zes’ in huis is op een moment dat Hoedemakers wegvalt. Blessures gaan een rol spelen dit seizoen, het is te hopen voor Cambuur dat het zoveel mogelijk bespaard blijft. Dan zit er heus een leuk seizoen is voor De Jong en zijn mannen, ook al is de voorbereiding in het water gevallen.

Als het vertrouwen er straks weer is, kan Cambuur voetballend gezien gewoon mee in de eredivisie. Waar het moet vertrouwen op de eigen kwaliteiten en de automatismen.