Zonder Sanchez vecht Dijkstra zich terug

Rink-Jan Dijkstra (23) werd in 2017 en 2018 Fries indoor kampioen. Vorig jaar moest de springruiter uit De Knipe een stapje terug doen, maar komend weekeinde is hij er in Harich met vijf paarden bij om zijn visitekaartje af te geven.

Rink-Jan Dijkstra met de zesjarige J.Coutinho, een van zijn troeven tijdens het Fries kampioenschap en het paard waarmee hij graag wil doorgroeien naar de internationale top.

Rink-Jan Dijkstra met de zesjarige J.Coutinho, een van zijn troeven tijdens het Fries kampioenschap en het paard waarmee hij graag wil doorgroeien naar de internationale top.

Voor Rink-Jan Dijkstra volgde er na het afscheid van zijn succespaard Sanchez een periode dat hij weer helemaal van onderen af moest beginnen. Met internationale ervaring en onder meer twee Friese titels achter zijn naam, gooide een slepende blessure bij Sanchez roet in het eten en werd met pijn in het hart het besluit genomen om de nakomeling van de hengst Stakkato te verkopen.

Met Sanchez terugkomen op het oude niveau leek na de blessure niet haalbaar. Op een iets lager niveau doet Sanchez het in Duitsland nu nog steeds prima. Voor Dijkstra, die het paard had opgeleid en er zes jaar op reed, betekende het dat hij weer op een lager niveau moest beginnen. Dat kost tijd en investeringen, maar de gedrevenheid is niet minder door geworden. De 23-jarige springruiter ziet de FK in dit traject niet als een doel, maar kan wel de bevestiging zijn dat hij weer goed op weg is.

Dijkstra groeide op tussen de paarden. In het bedrijf van pa en ma draait alles dan om de handel in paarden. Terwijl zus Romy eerder redelijk succesvol was in deze sport, koos Rink-Jan zijn eigen weg. Hij voetbalde tot in zijn tienerjaren bij Read Swart en pas na zijn opleiding aan het CIOS groeide de belangstelling voor paardensport. Inmiddels heeft hij binnen de handelsstal van zijn ouders een eigen onderneming. Hij leidt paarden op en brengt die voor verschillende eigenaren uit in de wedstrijden.

,,Ik kan nog veel leren en de tijd moet uitwijzen wat voor mij haalbaar is”, zegt de 23-jarige springruiter om de verwachtingen enigszins te temperen. ,,Ik zie de kampioenschappen als een gewone wedstrijd. Natuurlijk, als ik meedoe wil ik het liefst winnen en een titel op de erelijst is mooi. Maar ik kijk liever verder vooruit.”

Vereerd

Met ervaringen in internationale concoursen, heeft Dijkstra de beschikking over een aantal paarden waarmee hij graag weer een stap in die richting wil zetten. Twee jaar geleden klopte hij daarom voor intensieve training aan bij topruiter Jur Vrieling. ,,Jur heeft internationale ervaring en rijdt nog steeds topconcoursen. Ik voelde me bijna vereerd dat hij mij wilde helpen en daar tijd in wilde investeren. Ik heb daar de afgelopen twee jaar dan ook echt heel veel geleerd.”

Dijkstra was blij dat hij eind vorig jaar het aanbod en de mogelijkheden kreeg om halve dagen voor amazone Nathalie van der Mei in Makkinga te werken. ,,Nathalie maakte in wedstrijden zelf alles al mee in de top en zij heeft een enorme ervaring in het opleiden van paarden. Met haar begeleiding krijg ik nu de kans om heel veel te leren.”

Komend weekeinde start Dijkstra in de Friese kampioenschappen in manege Gaasterland bij Harich met vijf paarden. Hij rijdt J.Coutinho, J.Mbappé en Just Me in de klasse M, hij start Ilivia in de Z en rijdt Celiné in de klasse ZZ.

Ik vind het mooi om jonge paarden op te leiden, maar wil zelf ook graag weer hogerop

Sanchez, Coutinho, Lewandowski en Mbappé, het zijn namen van paarden die belangstelling voor de voetbalsport verraden. Maar het shirt van Read Swart draagt hij allang niet meer en paardensport is voor hem nu het belangrijkst. De Knypster weet als geen ander ook dat een paard dat het echt heel goed doet, soms zomaar verkocht wordt. ,,Dat is soms frustrerend. Ik vind het mooi om jonge paarden helemaal op te leiden, maar wil zelf ook graag weer hogerop. Voor Nathalie van der Mei start ik nu in de FK in de klasse Z en ZZ en dat voelt goed. Ik hoop dat ik de komende jaren een kans om deze beide paarden langer te rijden en de kans krijg om door te groeien.”

In Zuidbroek reed hij de afgelopen winter op Ilivia al naar een tweede plaats in de finale van de klasse Z en dat is ook het paard waar hij op dat niveau de FK op rijdt. ,,Dat was goed voor het zelfvertrouwen. Na een tijdje alleen maar jonge paarden opleiden, voelt het geweldig dat ik dit indoorseizoen al weer Z en ZZ kan en mag rijden.”

Voor de komende jaren denkt Dijkstra heel stiekem al weer aan internationale concoursen rijden. Misschien al deze zomer, om dat gevoel terug te krijgen zoals hij eerder met zijn Sanchez in Zuidwolde in een foutloos parcours voor het eerst over de 1,45 meter vloog. ,,Dat was tot nu een van mijn mooiste momenten in een concours en dat is wat ik nu zo graag opnieuw wil beleven. Maar ik ben ook heel realistisch, omdat ik nog maar aan het begin sta en met de paarden nu vooral afhankelijk blijf van anderen.”

Nieuws

menu