IJsmeester zijn is niet zomaar een vrijwilligersbaantje, maar een oeroud ambacht: ‘Als we dit kwijtraken, dan raken we iets van onszelf kwijt’

In ijsstadion Thialf in Heerenveen wordt zaterdag de eerste Dag van de Natuurijsmeester gehouden. Want: „De kennis van de natuurijsmeester verwatert letterlijk en figuurlijk.”

Willem Hut uit Haulerwijk (links), ijsmeester van schaatsbond KNSB, meet op 14 december 2022 de dikte van de ijsvloer in Burgum. IJsclub Bergum hield daar die avond de eerste schaatsmarathon op Nederlands natuurijs deze winter.

Willem Hut uit Haulerwijk (links), ijsmeester van schaatsbond KNSB, meet op 14 december 2022 de dikte van de ijsvloer in Burgum. IJsclub Bergum hield daar die avond de eerste schaatsmarathon op Nederlands natuurijs deze winter. Foto: ANP

Hij is de laatste winnaar van de Elfstedentocht, maar wil het liefst zo snel mogelijk van dat predicaat af. Natuurlijk begrijpt Henk Angenent (55) uit Woubrugge dat je de natuur niet in de hand hebt, maar als het eenmaal zover is, als koning winter arriveert, dan moet er snel en vakkundig geschakeld worden. De kennis die dit mogelijk maakt, moet daarom worden doorgegeven en zeker ook het enthousiasme. De natuurijsmeester is ten diepste drager van belangrijk cultuurgoed, zoals de Elfstedentocht. En dat kwijtraken, kunnen we ons wat Angenent betreft niet veroorloven.

Nieuws

menu