Zonder zorgen het nieuwe seizoen in

Met de voor hem kenmerkende bravoure presenteerde Jillert Anema gisteren zijn nieuwe schaatsploeg easyJet. Een team dat, naast boegbeeld Jorrit Bergsma, uit veel nieuwe gezichten bestaat.

Of hij de afgelopen dagen een beetje heeft kunnen slapen? Jorrit Bergsma knikt instemmend en kijkt lachend om zich heen. Net als zijn ploeggenoot Erik-Jan Kooiman, die een paar tafeltjes verderop zit, is de 32-jarige Boarnster vorige week voor het eerst vader geworden. En dat gaat nog wel eens ten koste van de nachtrust.

In huize Bergsma valt dat echter wel mee. Vrouw Heather, die haar schaatscarrière om een gezin te stichten twee jaar in de wacht heeft gezet, neemt ’s nachts de zorg voor zoon Brent op zich. ,,Wat dat oangiet, skeelt it dat sy wit wat it ynhâldt om topsporter te wêzen”, vertelt Bergsma. ,,Ik kin wol aardich trochsliepe.”

Met zowel zoon als moeder gaat het goed. Met ‘heit’ Bergsma ook. Na een lange zomer, waarin met vliegtuigmaatschappij easyJet pas eind augustus een nieuwe sponsor werd gevonden, is de stayer allang blij dat hij volgende week vrijdag tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi in Thialf het ijs weer op mag.

Wy wolle op termyn by de wrâldbekers op elke ôfstân om it poadium meidwaan

Het vorige seizoen was er voor Bergsma een om snel te vergeten. Natuurlijk, hij pakte in Pyeongchang zijn derde olympische medaille (zilver op de 10.000 meter) maar wat beklijft, is de moeizame weg daarnaartoe.

Na de NK afstanden, waar hij begin november nog wel Nederlands kampioen werd, lukte niks meer voor de pupil van coach Jillert Anema. De World Cups mondden stuk voor stuk uit in een teleurstelling, bij het OKT liep hij een 5000 meter-ticket voor de Spelen mis. En dan was er ook nog het matchfixingschandaal rond Anema, dat net op de dag dat Bergsma zijn olympische titel van vier jaar eerder moest verdedigen, de kop op stak.

Zaak-Sotsji

Volgens Bergsma zelf had hij vorige winter met de vijf en tien kilometer plus de massastart wat te veel aan zijn hoofd op de momenten dat het ertoe deed. Anema is stelliger en verwijst naar de zaak-Sotsji, waarbij Bergsma zich in 2014 vlak voor de finale van de ploegenachtervolging uit onvrede over zijn rol in het team terugtrok. ,,Sy hawwe Jorrit oan it begjin fan it seizoen frege om dat út te praten. Mar yn plak fan útpraten is hy mei de rêch tsjin de muorre set en dêr wie er goed troch fan de mik”, zegt de Bontebokster. ,,Oft dat syn prestaasjes beynfloede hat? Absolút. Wy binne der al lang klear mei, mar it wurdt troch tredden hieltyd wer opreakele. Wylst wat sy sizze, dat ik de boel bedondere ha om Jorrit yn de êfterfolgingsploech te krijen, pertinint net wier is.”

Hoe het ook zij: feit is dat de blik nu weer op de toekomst kan. Die leek dit voorjaar uiterst onzeker, toen Anema eind mei plots met hoofdsponsor Clafis brak omdat hij en Bert Jonker - de eigenaar van het ingenieursbedrijf - het niet eens konden worden over de invulling van het team. Maandenlang werd gezocht naar een andere geldschieter. Die diende zich met easyJet uiteindelijk aan.

‘Bob de Jong wie hast 38 jier âld doe’t er yn Sotsji syn lêste olympyske medaille wûn. Ast it sa besjochst, dan ha ik noch alle tiid’

En zo kan het dat Anema deze donderdag in Thialf zijn nieuwe team in feloranje gekleurde schaatspakken aan sponsoren, familie en overige aanwezigen presenteert. Naast Bergsma en Kooiman zijn ook oudgedienden Bob de Vries (Haule), Arjan Stroetinga (Wijnjewoude) Carien Kleibeuker (Heerenveen), Evert Hoolwerf, Irene Schouten en Simon Schouten gebleven. De talenten Marijke Groenewoud (Hallum), Tjerk de Boer (Weidum), Elisa Dul, Lex Dijstra en Thomas Geerdink zorgen voor vers bloed.

Vernieuwing

Die vernieuwing was nodig, stelt Anema. ,,Want wy wolle op termyn by de wrâldbekers op elke ôfstân om it poa-dium meidwaan. Ast dy ambysje hast, dan is it wichtich om sa no en dan troch te selektearjen. Ik bin der grutsk op dat wy der, nettsjinsteande de ûnwisse perioade, dochs yn slagge binne om talinten oan ús te binen.”

Dit seizoen ligt de focus evenwel nog ‘gewoon’ op de lange afstanden en de marathon, waarin de equipe van Anema wederom onder de vlag van Royal A-Ware te zien zal zijn. Daarover gesproken: mochten Bergsma, Schouten en andere rijders van het team zich komende week voor de eerste serie World Cups plaatsen, dan gaat er meteen een streep door de trips naar Obihiro (16-18 november) en Tomakomai (24-25 november). ,,Ast dêrhinne giest, dan sitst tweintich oeren yn it fleantúch”, zegt Anema. ,,Dat dogge wy dus mar net.”

In plaats van de World Cups in Japan kiest Team easyJet voor het rijden van marathons in eigen land. Bergsma heeft er zin in. En de volgende Olympische Spelen, over vier jaar in Tokio? Wie weet. ,,Ik sjoch it per seizoen. Salang’t ik der wille yn ha en meidwaan kin, gean ik troch. En dat kin ek. Bob de Jong wie hast 38 jier âld doe’t er yn Sotsji syn lêste olympyske medaille wûn. Ast it sa besjochst, dan ha ik noch alle tiid.”

Lees ook: Schaatsdromen worden ineens werkelijkheid

Nieuws

menu