Met zevenduizend supporters op de tribune zijn de zorgen bij Cambuur zo weer vergeten | Column

Supporters van Ajax tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff schaal tussen Ajax en PSV in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam.

Supporters van Ajax tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff schaal tussen Ajax en PSV in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Foto: ANP

Alsof de landstitel al op het spel stond. Zo gingen Ajax en PSV elkaar zaterdag te lijf in het duel om de Johan Cruijff Schaal. Een wedstrijd die normaal gesproken wordt gezien als een verkapt oefenduel. De vriendschappelijke afsluiter van de voorbereiding, voordat de eredivisie van start gaat. Waar een trainer nog wat dingen probeert en er veel dagjesmensen naar het stadion komen.

Maar dit seizoen is anders. De supporters keren terug op de tribunes en dat is - hoewel het nog niet met volledige capaciteit is - geweldig. Woensdag bevond ik mij voor het eerst sinds februari 2020 weer eens in de Johan Cruijff ArenA. Voor het eerst weer eens in een grote groep mensen, 25.000 om precies te zijn. Het klonk alsof er dubbel zoveel waren. Mij werd gevraagd of dat ook wennen was, met zoveel mensen bij elkaar. Maar dat was het niet. Het was een feest.

Heetgebakerd potje

Dat meer mensen er zo over denken, bewijzen meerdere oefenwedstrijden die we in de voorbereiding al gezien hebben. Het duel tussen Ajax en Leeds voelde aan als een echt duel. En wat te denken van de oefenwedstrijd tussen Feyenoord en Atlético Madrid van gisteravond? Een heetgebakerd potje, inclusief een rode kaart voor Yannick Carrasco van de Spanjaarden wegens natrappen. Een woedende Diego Simeone als toetje. En dat in een oefenwedstrijd.

Ik denk dat het voor voetballers meer een kwestie van gewenning is dan voor de fans op de tribune, die hun terugkeer in het stadion voelen als een bevrijding en het einde van een tijdperk. Emoties die overstralen op het veld, zo bleek dit weekeinde. Dat wisten we nog wel vanuit het verleden, maar het was fijn om die bevestiging te krijgen.

Ik besefte hoe emotieloos ik vorig seizoen naar voetbal heb zitten kijken. Want thuis voor de televisie werkt het net zo. Bij een sfeervolle wedstrijd waarin veel gebeurt, leef je meer mee. Maar sfeer ontbrak en het had niet alleen effect op mij. Spelers op het veld kunnen kracht putten uit de energie op de tribune, of zichzelf verliezen als Nicolás Tagliafico zaterdag deed. Zonder die factoren waren wedstrijden veelal saai en vervelend. Die tijd is voorbij.

Is Cambuur klaar voor de eredivisie?

Zorgen zijn er over de competitiestart van Cambuur. Corona heeft er flink ingehakt bij de ploeg van Henk de Jong, die naar eigen zeggen bijna drie weken van zijn voorbereiding in rook op zag gaan. De vraag is of Cambuur klaar is om FC Groningen zondag goed partij te kunnen bieden. Ik denk van wel.

Zelf houd ik nooit zo van de ‘twaalfde man’-kretologie, maar als er toch één supportersgroep heeft gehunkerd naar hun elftal, hun stadion en de eredivisie, dan zijn het wel die zevenduizend op de tribune bij Cambuur. Ze zullen geluid maken voor 15.000 en dan zijn de zorgen zo weer vergeten.

Reageren? Stuur dan een mail naar sport@frieschdagblad.nl