Dit artikel is vandaag gratis

Bijzondere prestatie Arno Kamminga met zilver op 200 meter schoolslag; 300e olympische plak ooit voor Nederland op Zomerspelen

Arno Kamminga kijkt na de finale op de 200 meter schoolslag in het Tokyo Aquatics Centre naar het scorebord en ziet dat het goed is. Foto: ANP

Zwemmer Arno Kamminga heeft zijn tweede medaille veroverd op de Olympische Spelen. De 25-jarige Katwijker pakte ook zilver op de 200 meter schoolslag. Kamminga eindigde eerder al als tweede op de 100 meter. Daarmee zette hij een bijzondere prestatie neer, want het gebeurde tot dusverre zelden dat een zwemmer op de Spelen op beide safstanden het podium haalde. .

,,De laatste die twee medailles pakte op de 100 en 200 meter was Kitajima. Nou, dat was er wel eentje”, aldus Kamminga. De Japanner Kosuke Kitajima won op de Spelen van Athene 2004 en Peking 2008 zowel de 100 als 200 school. ,,Ik heb mijn plafond nog lang niet bereikt, dit is pas het begin.. Dit zijn mijn eerste Spelen en ik ga met twee zilveren medailles naar huis.”

Mensonides de tweede Nederlandse zwemmer met een olympische medaille op de 200 school. Hagenaar Mensonides pakte in 1960 brons op de Spelen van Rome.

100e zilveren plak

Volgens databureau Gracenote haalde Kamminga de 300e olympische medaille voor Nederland op de Zomerspelen binnen, waarvan de 100e zilveren. Nederland pakte 88 keer goud en 112 keer brons. Kamminga is na Wieger

Hij wist dat er maar één manier was om olympisch kampioen te kunnen worden op de 200 meter schoolslag en dat was om keihard van start te gaan. ,,Om op de Spelen te winnen, moet je durven en nergens inhouden. En dus ben ik voluit gegaan. Het was nu nog net iets te ver, maar dat komt nog wel”, zei Kamminga, die dolblij was met zijn tweede zilveren medaille. ,,Ik wist dat het in deze finale zo dicht bij elkaar zou zitten, het verschil tussen goud en de achtste plaats is heel klein. Eén of twee foutjes en je ligt er uit. Ik wist dat ik mijn eigen raceplan moest volgen, gebruik maken van mijn makkelijke snelheid en het goede zwemmen dat ik kan. Dat is mijn kracht.”

Extreem blij

De 25-jarige Katwijker ging enorm hard van start en lag na 150 meter nog steeds ruim een seconde onder het schema van het wereldrecord. Op de laatste baan verloor hij wat snelheid. De Australiër Izaac Stubblety-Cook wist Kamminga af te troeven in de strijd om het goud. ,,Het eerste wat ik dacht toen ik naar het scorebord keek, was: weer zilver! Ik keek niet eens naar de tijd, het eindresultaat is het enige waar het hier om draait. Ik ben extreem blij met zilver”, aldus de schoolslagspecialist, die eerder tweede werd op de 100 meter.

,,De pijn werd tijdens de race extreem, maar die voel ik nu niet meer. Het is dan de kunst om toch met je techniek bezig te zijn, om goed te blijven zwemmen. Dat is het allermoeilijkste. Alsof iemand je onwijs staat af te leiden en je dan toch super geconcentreerd moet blijven. Ik heb het geweldig gedaan, want ik ga met twee zilveren plakken naar huis.

De olympische titel ging naar de Australiër Izaac Stubblety-Cook (2.06,38). De Fin Matti Mattsson pakte brons in 2.07,13. Wereldrecordhouder Anton Tsjoepkov uit Rusland moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Nieuws

menu