Dit artikel is vandaag gratis

Zwemster Liesette Bruinsma uit Wommels pakt zilver op de 400 meter vrije slag bij de Paralympics in Tokio

Liesette Bruinsma uit Wommels pakte zilver op de 400 meter vrije slag bij de Paralympics in Tokio. Foto: ANP

Zwemster Liesette Bruinsma veroverde op de tweede dag van de Paralympische Spelen in Tokio zilver op de 400 meter vrije slag. De blinde zwemster uit Wommels finishte in 5.05,34. De Amerikaanse Anastasia Pagonis pakte goud met een wereldrecord: 4.54,49.

Bruinsma won op 16-jarige leeftijd vijf medailles bij de Paralympics in Rio de Janeiro 2016, waaronder twee gouden plakken, één keer zilver en twee keer brons. Daarmee was de Friezin de succesvolste deelnemer namens Team NL. Op het Sportgala werd ze destijds uitgeroepen tot Paralympiër van het jaar.

Pagonis nam in de finale van de categorie S11 al snel een voorsprong op de 20-jarige zwemster uit Wommels. Die had wat moeite met haar coördinatie en finishte op ruim tien seconden achterstand van de Amerikaanse. In de series zwom Bruinsma eerst een olympisch record (5.10,33), maar dat was ze ook al vrij snel weer kwijt aan Pagonis, die met 4.58,40 al een wereldrecord zwom.. In de finale scherpte Pagonis haar nieuwe wereldrecord verder aan.

Vijf keer goud

Nederland staat inmiddels op vijf gouden plakken bij de Paralympische Spelen in Japan. Amazone Sanne Voets heeft goud bemachtigd in de individuele dressuurtest. Ze kreeg na haar vlekkeloze optreden met haar paard Demantur RS2 van de jury een score van 76,585. Daarmee verwees Voets de Braziliaan Rodolpho Riskalla naar de tweede plek (74,659). De Belgische Manon Claeys pakte brons (72,853).

Zwemster Chantalle Zijderveld veroverde goud op de 100 meter schoolslag in een wereldrecord. De 20-jarige Zwijndrechtse zegevierde in de klasse SB9, voor sporters met een lichte beperking, in een tijd van 1.10,99. Haar landgenote Lisa Kruger, die vijf jaar geleden bij Rio 2016 de titel veroverde op dit nummer, behaalde zilver. Rogier Dorsman pakte ook goud op de 400 meter.

Eerder had het tandemduo Larissa Klaassen/Imke Brommer op de baan in Izu goud veroverd op de tijdrit over 1 kilometer. Het Nederlandse duo finishte in de finale in een tijd van 1 minuut en 5,291 seconden. Daarmee waren baanwielrenster Klaassen en pilote Brommer bijna anderhalve seconde sneller dat het Britse koppel Aileen McGlynn Obe/Helen Scott (1.06,743).

Nieuws

menu