Dit artikel is vandaag gratis

Er staat veel op het spel in de Friese derby tussen sc Heerenveen en SC Cambuur

19 december 2021. Spelers in discussie met scheidsrechter Danny Makkelie tijdens de laatste derby tussen beide Friese BVO's. Heerenveen won met 1-2

Om 12.15 uur wordt in het Abe Lenstrastadion in Heerenveen afgetrapt voor de Friese derby tussen sc Heerenveen en SC Cambuur. Er staan veel belangen op het spel. De winnaar van de derby weet zeker dat het ook volgend seizoen in de eredivisie speelt. Bovendien is dan een ticket voor de play-offs voor Europees voetbal nog binnen handbereik.

Beide ploegen spelen in de sterkst mogelijke samenstelling. Opvallend bij Cambuur is dat doelman Sonny Stevens na zijn blessure onder de lat terugkeert. Zijn vervanger Pieter Bos (Buitenpost) liet de afgelopen weken een uitstekende indruk, maar interim-trainer Dennis Haar heeft in de derby toch voor de routine van Stevens gekozen.

De Friese derby werd zesmaal eerder in de eredivisie gespeeld. Heerenveen won drie keer en Cambuur eenmaal. De laatste editie in Heerenveen was op 1 november 2015. Wessel Dammers (eigen doelpunt) en Mitchell Te Vrede zorgden voor de 2-0 eindstand. Bij beide ploegen staat zondag nog één speler in het veld die er in 2015 ook bij was. Bij Heerenveen is dat doelman Erwin Mulder, bij Cambuur verdediger Calvin Mac-Intosch.

Eerder dit seizoen was Heerenveen in Leeuwarden met 1-2 te sterk. Cambuur verloor de laatste zes duels, Heerenveen maar één van de laatste zes wedstrijden (vorige week tegen AZ). Het Abe Lenstrastadion is zondagmiddag op een paar plaatsen na volledig uitverkocht.

Nieuws

menu