Dit artikel is vandaag gratis

Teruglezen: hoe werd er in 2019 gestemd in Fryslân bij de verkiezingen voor Provinciale Staten?

De opbouw van een stemlokaal in aanloop naar de provinciale verkiezingen van woensdag.

Woensdag 15 maart vinden er Provinciale Statenverkiezingen plaats. Maar hoe stemden Friezen vier jaar geleden, bij de verkiezingen voor Provinciale Staten in 2019?

Elke vier jaar mogen we naar de stembus om de leden van Provinciale Staten te kiezen. Hoe ging dat vier jaar geleden in Fryslân? Welke partijen scoorden goed? Dat kun je teruglezen in dit artikel uit 2019. Per plaats en zelfs per stembureau is te zien hoe er gestemd werd.

Opvallend in 2019 was de grote winst voor het Forum voor Democratie. Landelijk haalde FvD de meeste stemmen binnen: 14,5 procent van de stemmers koos voor deze partij. In Fryslân lag dat percentage iets lager, op 13,4 procent. Vooral in het noorden en oosten van de provincie boekte de FvD enorme winst.

In 2019 kwam in heel Nederland in totaal 56,2 procent van de mensen naar de stembus toe, verspreid over 355 gemeenten. Dat is een stuk lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen, waar de opkomst in 2021 op bijna 80 procent lag.

Dit valt op in de regionale cijfers:

  • Het opkomstpercentage lag in 2019 het hoogst in het Gelderse Rozendaal: 79,6 procent. Ook in Staphorst, Bunnik en op Urk gingen veel mensen naar de stembus.
  • In 2019 haalde Forum voor Democratie de meeste stemmen binnen. 14,5 procent van de stemmers koos voor deze partij; in 91 gemeenten werd FvD de grootste. Daarna volgden VVD (14 procent van de stemmen, grootste in 98 gemeenten) en het CDA (11,1 procent, grootste in 94 gemeenten).
  • In twee gemeenten wist een lokale partij de grootste te worden. In Sluis behaalde de Partij voor Zeeland de meeste stemmen, in Veendam was dat Groninger Belang.
  • Forum voor Democratie werd ook 123 keer de tweede partij in een gemeente. VVD volgde met 113 keer.

Nieuws

menu