Verkiezingen 2021: Fries politiek kwartet lijkt op weg naar een zetel in de Tweede Kamer

Het lijkt erop dat vier Friezen gisteren in de Tweede Kamer zijn verkozen, onder wie verrassend ook Romke de Jong van D66. Voor drie anderen spant het er nog om of ze naar Den Haag gaan.

Romke de Jong, vlak voor de verkiezingen. Hij werd gisteren namens D66 in de Tweede Kamer gekozen.

Romke de Jong, vlak voor de verkiezingen. Hij werd gisteren namens D66 in de Tweede Kamer gekozen. Foto: D66

Hij werd gisterenochtend wakker als D66-Statenlid en directeur van ijsfabriek De Jong’s IJs, maar in de avond was duidelijk dat Romke de Jong beide taken gaat neerleggen om Tweede Kamerlid te worden voor D66.

De hele dag was hij best een beetje zenuwachtig. ,,Ik haw in protte op ’e saak west. Rûntsjes ride op ’e heftruck en sa. Ik fielde in sûne spanning”, zegt De Jong. Bij de eerste exitpolls zat hij thuis voor de buis. ,,Ik waard dêr hiel bliid fan. Ik fyn it fantastysk”, reageert hij na afloop.

Bekijk hier ons liveblog van de verkiezingsdag

,,Wy fielden de lêste dagen wol dat der in goeie flow wie, mar dizze út-slach sa’t er no liket is wol boppe ferwachting.” Hij is trots op Kaags inhoudelijke campagne rond de thema’s klimaat en onderwijs.

Zijn leven gaat er plotseling anders uitzien. ,,Freed foar it earst fraksje-oerlis yn De Haach. Dat sil wol in hele grutte tafel wurde.” Een appartementje in de Hofstad heeft De Jong nog niet op het oog. ,,En myn thúsbasis bliuwt yn Fryslân.”

Teleurstelling

Bij het Friese CDA heerste teleurstelling over de landelijke uitslag voor de partij. ,,We hadden op meer zetels gehoopt dan de exitpolls aangeven”, zegt de Friese CDA-campagneleider Hildebrand Bijleveld. ,,We hadden verwacht minimaal gelijk te blijven. We hebben enorm ons best gedaan om online en in lokale media zichtbaar te zijn.”

Harry van der Molen uit Leeuwarden blijft wel in de Kamer. Hij kon vanwege ziekte gisteren niet zelf reageren. ,,We hebben op dit moment nog geen duidelijk beeld van de uitslagen in Fryslân”, zegt Bijleveld. ,,Het is dus nog te vroeg om te analyseren of het verlies vooral in de stad of in de regio zit, of dat CDA-vrouwen misschien naar Sigrid Kaag zijn overgestapt.”

Hoe dan ook, zes tot acht weken is in feite te weinig om een imago van een nieuwe partijleider te kunnen opbouwen

Duidelijk is wel dat het schaatsen in Thialf lijsttrekker Wopke Hoekstra geen goed heeft gedaan, net als de opmerkingen over de WW. ,,Dat was geen inhoudelijke uitglijder, maar de beeldvorming was negatief. Hoe dan ook, zes tot acht weken is in feite te weinig om een imago van een nieuwe partijleider te kunnen opbouwen”, aldus Bijleveld.

Grootste partij

Aukje de Vries (VVD, plek 8) is ,,trots en blij” dat de VVD wederom de grootste partij is geworden. ,,We hebben digitale bijeenkomsten met alle VVD-kandidaten en mensen van de campagne in Fryslân. Het is wel jammer dat we niet fysiek samen konden komen”, aldus De Vries.

Maar hoe is dat gelukt terwijl Mark Rutte amper met een inhoudelijke agenda campagne lijkt te hebben gevoerd? „Ik denk dat mensen vooral hebben gekeken naar wie ons goed door deze crisis kan loodsen en wie kan zorgen dat we daarna een vliegende start kunnen maken.”

Ik denk dat mensen vooral hebben gekeken naar wie ons goed door deze crisis kan loodsen

Welke partijen die vliegende start zouden moeten maken, daar laat De Vries zich nog niet over uit, net zomin als over het verlies van regeringspartner CDA. ,,Laten we eerst even genieten van de voorlopige uitslag voor de VVD. Daarna komt het formeren pas. En het is duidelijk dat D66 het in ieder geval heel knap gedaan heeft.”

Haar partijgenoot Harry Bevers valt op plek 43 vooralsnog buiten de boot, maar als een flink aantal VVD-Kamerleden het kabinet in gaan, zou Bevers alsnog kans op een zetel kunnen krijgen. ,,Ik wacht het met spanning af”, aldus Bevers.

Voorkeursstemmen

Habtamu de Hoop uit Easterein was gisteren onbereikbaar voor een reactie. Zijn negende plek op de PvdA-lijst lijkt net voldoende voor een zetel, maar er is een kans dat anderen met voorkeursstemmen hem passeren.

Zeer opgetogen over de uitslag was Maarten Goudzwaard van JA21. Op plek 4 van de lijst lijkt hij net niet in de Kamer te komen, maar hij heeft nog goede hoop dat er bovenop de drie zetels in de exitpolls nog een zeteltje bij kan komen. Hij vierde de verkiezingswinst gisteravond met partijgenoten op Schiphol. „De stimming is poerbêst. De lêste dagen fielden wy út reaksjes om ús hinne wol oan dat wy de wyn yn ‘e seilen hiene”, aldus Goudzwaard.

Femke Wiersma (BBB, nr. 2) uit Holwerd zou ook nog een zetel kunnen halen. Er zouden dan maximaal zeven Friezen in de Tweede Kamer kunnen komen.