De NCPN in Lemmer, de SGP in Wâlterswâld, dorpsgenoten die veel stemmen halen: vertrouwen in een lokaal sterk merk is dikwijls beslissend voor de keuze in het stemhokje

In tal van dorpen wisten lokaal bekende kandidaten voor hun partij het verschil te maken bij de gemeenteraadsverkiezingen. Een greep uit de opvallendste uitslagen.

Lijsttrekker Aant Jelle Soepboer van FNP Noardeast-Fryslân in zijn woonplaats Niawier. De FNP kreeg er 54 procent van de stemmen.

Lijsttrekker Aant Jelle Soepboer van FNP Noardeast-Fryslân in zijn woonplaats Niawier. De FNP kreeg er 54 procent van de stemmen. Foto: Marcel van Kammen

‘Nieuw-rechts verovert de noordoosthoek van Fryslân’: dat was het beeld bij de Tweede Kamerverkiezingen een jaar geleden. Dat lokale partijen en kandidaten dat beeld kunnen nuanceren, hebben de gemeenteraadsverkiezingen bewezen. Neem De Westereen . Vorig jaar ging bijna 40 procent van de stemmen daar naar PVV en FVD. Voor de gemeenteraad konden de Dantumadielsters niet op die partijen stemmen, maar wel op BVNL, landelijk aangevoerd door ex-FVD’er Wybren van Haga. Die partij haalde in De Westereen echter nog geen 8 procent.

Nieuws

menu